Funkcija „Projects“, koja omogućava korisnicima da kreiraju potpuno prilagođene mape, stigla u Android aplikaciju Google Earth

 

Google Earth verzija 10.35 za Android sada se uvodi i donosi značajnu promjenu izgleda aplikacije gdje je funkcija „Projects“ možda i najvažniji dodatak u novoj aplikaciji.

Stiže moderan izgled aplikacije koji je karakterističan za Google, sa zaobljenom trakom za pretragu, opcijom za promjenu naloga preko slike profila i donjom trakom za korisnički interfejs koja zamjenjuje bočni meni sa hamburger ikonom.

Iskačući prozor koji se pojavljuje kada prvi put otvorite novu aplikaciju fokusira se na tri ključne funkcije:

  • saradnja na projektima putem Google Drive-a
  • kreiranje mapa
  • sinhronizaciju između različitih uređaja

„Projects“ u Google Earth omogućavaju korisnicima da kreiraju potpuno prilagođene mape koje mogu uključivati tekst, fotografije i video zapise zajedno sa sadržajem mape. Ova funkcija postoji već neko vrijeme, ali na stranici za podršku, Google napominje da su se Projects do sada mogli kreirati samo putem desktop verzije.

To se sada mijenja jer je podrška za Projects stigla u Android aplikaciju Google Earth, prenosi 9to5google.

Nekoliko drugih promjena uključuje mogućnost dijeljenja mapa putem linka i/ili QR koda, kao i novo dugme “mjerenje” direktno ispod mape koje vam omogućava brzo mjerenje udaljenosti između dva mjesta na planeti.

Nova Android aplikacija Google Earth sada je takođe izgrađena pomoću platforme Flutter, sa animacijama koje su karakteristične za ovaj programski jezik koje se pojavljuju u određenim menijima. Budući da je izgrađena na Flutter platformi, pretpostavljamo da će ovaj redizajn vjerovatno stići i na iOS aplikaciju ranije ili kasnije.

 

Google Earth bez Voyager-a

 

Redizajn takođe ima podršku za velike ekrane. Ono što nedostaje u ovoj novoj Android aplikaciji Google Earth je Voyager. Ova funkcija je ranije postojala u glavnom meniju za Earth, ali je sada nigdje ne možete pronaći.

Google opisuje Voyager kao “zbirku interaktivnih vođenih tura, kvizova i slojeva koji imaju za cilj da obrazuju sve o svijetu, lokacijama blizu i daleko.” Treba napomenuti da se najnovija verzija desktop verzije Google Earth takođe seli Voyager na svoju posebnu stranicu, umjesto da ga integriše u glavnu aplikaciju.

Kao što je već pomenuto, nova Android aplikacija Google Earth se sada uvodi, i možete provjeriti da li imate dostupno ažuriranje u prodavnici Google Play.

(IT mixer)