Galaxy S20+ jedini flegšip u top šest

 

Četiri od šest najprodavanijih Android telefona tokom prvog kvartala ove godine napravio je Samsung, pokazuju podaci Strategy Analytics. Druga dva su bili telefoni kineskog proizvođača Xiaomi. Samsung Galaxy A51 (verzija 4G) nalazi se na vrhu s udobnim vođstvom – sa šest miliona isporučenih jedinica, činio je 2,3% svih Androida prodanih u svijetu tokom prvog kvartala 2020. Galaxy A51 je popularan širom svijeta, ali posebno u Evropi i Aziji.

Njegov najbliži suparnik je još jedan pristupačni model – Redmi 8 iz Xiaomi-ja, koji je činio 1,9% tržišta. Ima mnogo obožavalaca u Indiji i Kini, a postaje sve popularniji i u Evropi. Strategy Analytics objašnjava da su zabrinutosti zbog novca za vrijeme pandemije u kombinaciji s smanjenim subvencijama od mrežnih provajdera natjerale ljude da traže povoljnije uređaje.

Galaxy A51 najprodavaniji Android telefon u prvom kvartalu 2020.
Galaxy A51 najprodavaniji Android telefon u prvom kvartalu 2020.

Zapravo, jedini premium model u Top 6 je Samsung Galaxy S20+, koji zauzima treće mjesto sa udjelom od 1,7%. S20 Ultra, koji se prodavao bolje nego što se očekivalo, nije na listi, a ni manji (i jeftiniji) S20, iako je po hardveru vrlo blizu S20 +.

Galaxy A10s i Galaxy A20s dio su Samsungovih napora da ojača svoju budžetsku ponudu i to je uspjelo, ova dva su bila neki od najpopularnijih telefona širom svijeta. Redmi Note 8 je Xiaomijev drugi telefon koji se našao na listi, pemium ponuda koja daje više za novac od njegove braće po povoljnoj cijeni.

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.