Preko vikenda čini se da su Garminove usluge bile poremećene dok su korisnici imali problema sa povezivanjem. Tada se nagađalo da bi to moglo biti posljedica sajber napada, a sada je Garmin podijelio dodatne informacije o onome što se dogodilo potvrđujući da su oni zaista žrtve vanjskog sajber napada.

„Kao rezultat toga, mnoge naše internet usluge bile su prekinute, uključujući funkcije web stranica, korisničku podršku, aplikacije za korisnike i komunikacije kompanije. Odmah smo počeli sa procjenom prirode napada i započeli sanaciju.“ rekli su u Garminu.

Međutim, pomalo dobra vijest je da kompanija tvrdi da do sada, na osnovu njihove istrage, nije pristupljeno, niti su izgobljeni ili ukradeni podaci o klijentima poput podataka o plaćanju usluga kao što je recimo Garmin Pay, što znači da je ovaj napad uticao samo na pristup uslugama kompanije i ništa više, bar za sada.

Kompanija dodaje: „Pogođeni sistemi se obnavljaju i očekujemo da se vrate u normalan rad tokom sljedećih nekoliko dana. Zbog ovog prekida rada ne očekujemo nikakav materijalni utjecaj na naše poslovanje ili finansijske rezultate. Dok se naši pogođeni sistemi obnavljaju, očekujemo određena odlaganja prilikom obrade zaostalih informacija.“

 

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.