Garmin je predstavio Pro modele za svoje serije Fenix 7 i Epix 2, koji pomažu da se pojednostavi linija, kao i da se uvedu nove opcije. Novi Epix 2 Pro modeli ostaju po istoj cijeni kao i originali, a Fenix 7 Pro je poskupio.

Dobra vijest je da Garmin Epix 2 Pro dolazi u tri veličine (Epix 2 je bio dostupan samo u 47 mm). To znači da možete odabrati 42mm, 47mm ili 51mm model sa 1.2”, 1.3” odnosno 1.4” ekranom.

Epix 2 Pro i Fenix 7 Pro su prilično slični po svojim mogućnostima, ključna razlika je ekran. Epix linija koristi AMOLED ekran, dok Fenix koristi Memory-In-Pixel (MIP) displeje, koji su energetski efikasniji, posebno u Always On Modeu. Ipak, razlika se smanjila između ova dva i AMOLED ekran ima bolju vjernost.

Gledajući modele od 47 mm, Epix 2 Pro može izdržati do 16 dana u modu pametnog sata, 6 dana ako imate omogućen Always-On Display mod. GPS praćenje će isprazniti bateriju za 42 sata ili za 32 sata ako omogućite precizniji višepojasni način rada. Fenix 2 Pro obećava 22 dana trajanja baterije, 73 sata GPS praćenja ili 48 sati sa omogućenim višepojasnim GPS-om.

Garmin Epix 2 Pro
Garmin Epix 2 Pro

Spomenuli smo da je Garmin pojednostavio liniju, evo kako – svi modeli imaju solarnu ćeliju na prednjoj strani, to više nije posebna opcija. Takođe, svi modeli imaju 32GB skladišnog prostora, koji se može koristiti za offline mape kao i za offline muziku. Plus, višepojasni GPS je dostupan na svim modelima. Višepojasni (multi-band) GPS i 32 giga memorije nekada su bili ekskluzivni za Sapphire nivo.

Još uvijek možete odabrati fensi Sapphire izdanje, koje mijenja i prednje staklo i ima okvir od titanijuma (tijelo je uglavnom napravljeno od polimera ojačanog vlaknima u oba slučaja). Da li je to vrijedno nadogradnje od 100 USD ovisi o vama.

Druga promjena je da sada svi modeli imaju baterijsku lampu, čak i oni od 42 mm. Ima dvije bijele LED diode i jednu crvenu LED diodu. Ovo se, naravno, može koristiti kao baterijska lampa, ali i kao stroboskopa ako trčite noću. Lampa je nešto što je ranije bilo dostupno samo na velikom Fenixu 7X 51mm.

Ostale značajne promjene uključuju potpuno novi optički senzor otkucaja srca (Elevate V5) i nepotvrđene informacije da postoji EKG hardver na brodu. Međutim, ovo nije sertufikovano i Garminu je zakonski zabranjeno pričati o tome dok ne dobije certifikat, tako da ga unesite pod „možda“.

Garmin Fenix 7 Pro
Garmin Fenix 7 Pro

Postoje i neke softverske promjene, kao što su mape sa zasjenjenim reljefom, vremenski prekrivači, “režim podijeljenog ekrana” (koji prikazuje i mapu i metriku performansi), novi rezultati Endurance i Hill i tako dalje.

Garmin Fenix 7 Pro sada počinje od 800 USD za modele od 42 mm i 47 mm, što je 100 USD više u odnosu na Fenix 7/7S. Imajte na umu da je ovo u poređenju sa nesolarnim 7/7S, solarne verzije koštaju isto. Sat od 51 mm košta 900 USD, a Sapphire nadogradnja za sva tri je 100 USD dodatno. Pogledajte Fenix na Garmin.com.

Garmin Epix 2 Pro počinje od 900 USD za modele od 42 mm i 47 mm, 51 mm je 1000 USD, baš kao i ne-Pro verzija. Sapphire nadogradnja je opet 100$ ekstra. Više na Garmin.com.

(GSMarena)