Kompanija Ilona Maska za implante u mozgu Neuralink, dobila je odobrenje američkih regulatora da konačno počne testiranje svog inovativnog uređaja na ljudima. Ovo je objavljeno na Twitteru, iako konkretni detalji o studiji nisu objavljeni i još nije navedena u službenoj bazi podataka kliničkih ispitivanja američke vlade.

Dok zvaničnici Uprave za hranu i lijekove (FDA) nisu ni potvrdili ni demantirali davanje odobrenja, službenica za štampu FDA-e Carly Kempler je u e-poruci spomenula da agencija „priznaje i razumije“ Neuralinkovu najavu.

Neuralink je među nekoliko grupa posvećenih razvoju interfejsa koji povezuju nervni sistem sa kompjuterima – ovi napori imaju za cilj da uvedu revoluciju u liječenje moždanih poremećaja, prevaziđu povrede mozga i istraže razne druge aplikacije.

Nedavno su istraživači u Švicarskoj objavili revolucionarnu studiju u časopisu Nature, prikazujući implantat koji je uspješno obnovio komunikaciju između mozga i kičmene moždine, omogućavajući paralizovanom čovjeku da prirodno stoji i hoda.

Trenutno je u toku preko 30 kliničkih ispitivanja vezanih za interfejse mozak-kompjuter i interfejse kičmene moždine, prema clinicaltrials.gov portalu.