Mark Zakerberg je juče zvanično predstavio Meta Quest 3 headset za virtuelnu i mješovitu stvarnost. Ovaj VR headset će biti dostupan „u svim zemljama u kojima je Meta Quest trenutno podržan“ ove jeseni po cijeni od 499,99 dolara.

Vrijeme objave bi moglo izgledati čudno, s obzirom na to da smo mjesecima udaljeni od objavljivanja. Odnosno, sve dok se ne sjetite da je Appleov WWDC sljedeće sedmice i šuška se da će kompanija tom prilikom konačno predstaviti svoj dugo očekivani headset. Dakle, ovo je vjerovatno slučaj da Meta želi ukrasti malo Appleove grmljavine dok još može.

 

Specifikacije

 

Pa hajde da vidimo da li su takve ambicije opravdane. Meta Quest 3 ima veću rezoluciju od Quest 2, a pokreće ga „naredna generacija Snapdragon čipseta“ koji će isporučiti „više nego dvostruko bolje grafičke performanse od prethodne generacije Snapdragon GPU-a u Quest 2“, kaže Meta. Tu je i podrška za prolaz u punoj boji za slučajeve upotrebe mješovite stvarnosti visoke rezolucije.

Nove slušalice imaju „40% tanji optički profil“ u odnosu na prethodnika i dolaze sa potpuno redizajniranim Touch Plus kontrolerima. Zahvaljujući napretku u tehnologiji praćenja, vanjski prstenovi za praćenje više nisu potrebni, tako da se kontroleri sada osjećaju „kao prirodniji produžetak vaših ruku“. TruTouch haptici, prvi put viđeni u Touch Pro-u, takođe su tu – i kada smo već kod toga, možete koristiti Touch Pro kontrolere sa Quest 3 ako ih kupite zasebno.

Praćenje ruku je takođe podržano. Quest 3 će biti kompatibilan sa Quest 2 katalogom od preko 500 VR igara, aplikacija i iskustava. Ako ste zainteresirani za više informacija o Quest 3, možete otići na službenu web stranicu da registrujete svoje podatke.

Alternativno, možete kupiti Quest 2, koji će od 4. juna koštati 299,99 USD za jedinicu od 128 GB i 349,99 USD za uređaj od 256 GB. I, u predstojećem ažuriranju softvera, GPU i CPU i Quest 2 i Quest Pro će biti ažurirani. Nakon toga, dobićete do 26% povećanja performansi CPU-a na oba i do 19% povećanja brzine GPU-a za Quest 2, kao i 11% brži GPU na Quest Pro-u. Dynamic Resolution Scaling dolazi i na oba starija modela. Quest 2 i Pro će ostati u prodaji čak i nakon što Quest 3 postane dostupan.