HTC U23 Pro bi trebalo dа na tržište mobilnih telefona stigne kao flegšip i bude „slamka spasa“ za tajvanski HTC i da ujedno naslijedi zadnji top model U12+

 

Geekbench je izbacio listu koja pokazuje novi HTC U23 Pro telefon. HTC sa oznakom U je nekada bio rezervisan za flegšip telefone pa nemamo razloga da vjerujemo da se to sada promijenilo. Pogotovo jer ima dodatak Pro.

Lista je otkrila tri broja modela: 2QC9200, 2QC9100 i 2QCB100. Rečeno je da ovi brojevi modela pripadaju tri različite varijante istog pametnog telefona. Čini se da bi to mogao biti pametni telefon HTC U23 Pro, koji je uočen na Geekbench platformi za benchmarking.

U svakom slučaju, možemo da pogledamo šta se nalazi na stranici Geekbench kad su u pitanju specifikacije telefona.

specifikacije HTC U23 Pro

Čipset je osmojezgarni, sposoban da postigne takt od 2,4 GHz. Ovi podaci pokazuju da bi mogao da bude Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 — specifikacije su usklađene, iako se rezultati ne poklapaju sa drugim telefonima sa tim čipsetom koji su prošli kroz Geekbench. Konkretno, HTC U23 Pro je bio nešto bolji na Single Core testu i nešto lošiji u Multi Core od prosječnih rezultata Snapdragon 7 Gen 1 telefona.

Ali recimo da je to Snapdragon 7 Gen 1 — ovaj čipset je objavljen 2022. godine i trebalo bi da ide u jeftinije gejming telefone. Qualcomm ga je opremio svom svojom tehnologijom za brzi odziv na dodir, prostorni zvuk, izolovano snimanje glasa i netaknutu haptiku, a oduzeo mu je dosta toga kako bi bio pristupačniji.

 

Ostale specifikacije

 

Dalje u listu sa specifikacijama, vidimo da ovaj navodni HTC U23 Pro ima 12 GB RAM-a, a taj podatak potvrđuje naše uvjerenje da će ovo biti vodeći uređaj. Iako bi po svemu ovo mogao da bude telefon srednjeg ranga.

Cijena koja bi se mogla očekivati počinje od 300 do 400 dolara. Telefon bi došao sa Android 13 OS,  sa 6,8 inčnim AMOLED ekranom od 120Hz i do 256 GB prostora za skladištenje. Kapacitet baterije bi mogao da bude oko 5000 mAh sa podrškom za brzo punjenje.

Očekuje se primarna kamera od 50 megapiksela (f/1.8), sekundarna od 8 megapiksela (f/2.2) i makro od 2 megapiksela (f/2.2). Selfi kamera bi moga biti od 32 megapiksela (f2).

Po svoj prilici, U23 Pro bi trebalo da debituje na Tajvanu u junu ove godine. Naravno sve su ovo zasad samo glasine, ali gdje ima dima, ima i vatre…

 

Nema reakcija iz HTC-a

 

U ovom trenutku, HTC se ne javlja povodom spekulacija i za sad nas drži u mraku. Zapravo, ova Geekbench lista je došla iz vedra neba, ali je bilo ugodno iznenađenje. Voleli bismo da vidimo kako HTC još jednom pokuša da uđe u jedinstvene, neobične dizajne telefona koje ne možete pronaći nigde drugdje.

Ukoliko niste znali upravo je HTC prvi u svijetu izbacio Android telefon pod nazivom HTC Dream i to sad već daleke 2008. godine. A divno je i prisjetiti se i legendarnih modela HTC One M7, M8 i M9 sa onim, za tadašnje vrijeme, fenomenalnim BoomSound zvučnicima.

Obzirom da telefon ima ono što se čini kao zvanično ime (Geekbench ga ne identifikuje kao čudan broj ili naziv projekta), čini se da je istina da je HTC U23 Pro uskoro spreman za otkrivanje. To je sve pod pretpostavkom ako je sama Geekbench lista uopšte legitimna.

Još jedna značajna činjenica koja može, ali ne mora da ima veze sa trenutnim oživljavanjem HTC-a: Apple i HTC su se zaglavili u dugoj parnici oko patenata 2010. godine. Poslije dvije godine parničenja kompanije su se nagodile, ali uslovi nisu objavljeni. Međutim, navodi se da je sporazum o nagodbi bio na 10 godina, tako da je morao završiti 2022. godine. Ako je rezultat toga flegšip telefon – HTC U23 Pro, ljubitelji HTC telefona će biti presrećni.

(IT mixer)