Bilo je samo pitanje vremena – a sada se dogodilo neizbježno

 

Od kada su se na tržištu pojavili roboti psi, koji se mogu prilično prirodno kretati i izvoditi neke impresivne poteze, naučni i vojni mediji navode da je samo pitanje vremena kad će policija i vojska početi da iskorištavaju robote za svoje ubojite misije.

Njujorška policija već je isprobala robota „Spot“ (Tačkica) u određenim uslovima.

Tim iz kompanije Ghost Robotics, koji proizvodi robotičke uređaje i vozila za vojsku, proizveo je psa robota koji veoma podsjeća na „Spota“ i opremio ga snajperom.

Pohvalili su se na Twitteru svojom kreacijom uz objavu da je riječ o njihovom „najnovijem ubojitom izumu“.

„Opremamo američke i savezničke specijalne operativce najnovijom smrtonosnom inovacijom“, stoji u naslovu.

https://twitter.com/Ghost_Robotics/status/1447699250570203137

 

To je noćna mora koja je oživjela, mašina smrti dizajnirana za precizno ubijanje na bojnom polju, prenosi Futurism.

Snajper, službenog naziva SPUR, posebno je dizajniran za preciznu paljbu sa platformi bez posade kao što je Ghost Robotics Vision-60.

„Zbog svojih visoko sposobnih senzora, SPUR može raditi u skoro svim uslovima, i danju i noću.“

Ne znamo koji nivo autonomije robot ima ili je li dizajniran za potpuno daljinsko upravljanje. Takođe ne znamo za koga je teačno ova mašina razvijena.

Četveronožni robot snajperist sposoban je da ispali 6,5 milimetarske patrone Creedmoor, municiju za pušku, koja je razvijena s ciljem gađanja dugog dometa.

Iskreno, smatramo da je ovo zabrinjavajući razvojni put robotike. Svaki novi robot izgrađen s namjerom ubijanja trebao bi nas zabrinuti.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.