Razgovor za posao je ozbiljna stvar, bar je tako u ozbiljnim zemljama, pa zbog toga mnogi pre intervjua vežbaju, sami ili s prijateljima

 

Google je odlučio da priskoči u pomoć sa algoritmima za koje se tvrdi da su odlični alati da uvježbate razgovor za posao, odnosno pripremu onih koji konkurišu za neko radno mjesto.

Sistem se zove „Interview Warmup“, a u pripremi kandidata koristi vještačku inteligenciju.

Korisnicima se postavljaju tipična pitanja koja se koriste kada se ide na razgovor za posao. Na primjer, poput poznatog „Recite nam nešto o sebi“, nakon čega se analizira glas ispitanika i predlažu stvari koje bi trebalo da se poprave.

Ukazuje se na riječi koje se previše često koriste, na oblasti o kojima nije dovoljno rečeno, ali i na ostale propuste koji se detektuju.

„Interview Warmup“ bi mogao da predstavlja budućnost načina na koji se korisnici pripremaju za razgovor za posao.

Vještačka inteligencija se već uveliko koristi za regrutovanje radnika, a sve do sada je uglavnom pomagala u procesu selekcije.

Nova alatka bi to mogla da promjeni, a važno je da se napomene da se ne radi o revolucionarnom sistemu koji će odgonetnuti sve tajne onoga što poslodavci očekuju, već o alatu koji može da bude od pomoći u ublažavanju napetosti, treme i u uvežbavanju onoga što se od kandidata traži.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.