VhatsApp je, barem u pogledu puke korisničke baze, na samom vrhu liste softvera za razmjenu poruka, ali Telegram je i dalje jedan od njegovih glavnih konkurenata – sa dobrim razlogom

 

Telegram aplikacija pruža mogućnost brze, bezbjedne i jednostavne korespondencije i predstavlja alternativu Metinom gigantu. Šta god da je bilo iza prošlogodišnje velike migracije, jedno ostaje sigurno – sve više ljudi koristi Telegram.

Ovo su samo neki od trikova koje vlasnici popularnih aplikacija mogu da izvedu.

 

Izmijenite poruke koje su već poslate

 

Da li vam se desilo da pošaljete poruku i nekoliko sekundi kasnije shvatite da ste napravili grešku u kucanju? Telegram isporučuje rješenje u obliku dugmeta za uređivanje. Sve što treba da uradite je da izaberete poruku i kliknete na ikonu olovke. Imajte na umu da će uređena poruka imati posebnu oznaku i da je možete urediti u bilo kom trenutku u roku od 48 sati od slanja.

 

Pošaljite „tihu“ poruku

 

Postoje situacije u kojima se isplati poslati poruku bez obavještenja – kada primalac spava, uči ili je na sastanku. Telegram nudi opciju slanja „tihih“ poruka, čak i ako primalac nije utišao pametni telefon. Sve što treba da uradite je da napišete poruku i pritisnete i držite ikonu za slanje, nakon čega ćete moći da pošaljete poruku bez zvuka.

 

Izbrišite poruku pošiljaoca

 

Telegram, pored mogućnosti brisanja poruka koje ste poslali, nudi i mogućnost brisanja onih koje su vam poslate. Zanimljivo je da se brisanjem primljene poruke može izbrisati i na pametnom telefonu pošiljaoca. Sve što treba da uradite je da izaberete primljenu poruku i izaberete opciju za brisanje. Nakon što vas pametni telefon pita da li želite da izbrišete poruku od drugih učesnika, izaberite „da“ i ona će nestati iz razgovora.

 

Dodajte animirane naljepnice slikama i video zapisima

 

U jednoj od novijih nadogradnji, korisnici Telegrama mogu da lijepe naljepnice na slike i video zapise. Telegramove kvalitetne animirane naljepnice, ako ih dodate u GIF ili video, doprinose atmosferi, ali i donekle smanjuju kvalitet fajla. Ako vas to ne obeshrabruje, samo izaberite video ili sliku i kliknite na „četkicu“ na dnu. Zatim izaberite naljepnicu i dodajte je u svoj video ili GIF.

 

Brza pretraga GIF-ova i YouTube videa

 

Ako želite da nekome brzo pošaljete GIF ili YouTube link bez napuštanja Telegrama, sve što treba da uradite je da napišete @gif ili @youtube i unesete pretragu. Dobićete niz rezultata u samom prozoru za ćaskanje.

 

Kopirajte dio teksta iz poruke

 

Jedan od glavnih problema sa WhatsApp-om su ograničene opcije za uređivanje teksta. Ako neko pošalje poruku, nemoguće je kopirati samo njen deo. Telegram ima drugačiji pristup – pritisnite i držite poruku da biste je izabrali, a zatim označite dio koji želite da kopirate.

 

Blokirajte dodavanje u nasumične grupe

 

Jedna od najgorih stvari u vezi sa aplikacijama za ćaskanje je to što vas svako može dodati u grupu bez pitanja. Iako Telegram ne pruža mogućnost revizije poziva grupama, dozvoljava blokiranje poziva. Da biste aktivirali zaključavanje, idite u podešavanja i potražite Privatnost i bezbjednost (Privacy and Security), izaberite Grupe i u meniju kontakata, korisnike kojima ne želite da dozvolite da budu pozvani u grupu.

 

Isključite obavještenja za izabrane kontakte

 

Ako imate određenog prijatelja koji jednostavno ne zna kako da prestane da šalje ili proslijeđuje poruke, Telegram ima rješenje za to. Sve što treba da uradite je da otvorite razgovor i kliknete na sliku profila kontakta. Zatim izaberite obavještenja i isključite zvuk kontakta na kratko ili zauvjek.

 

Koristite više Telegram naloga

 

Novije nadogradnje su omogućile Telegramu da koristi više naloga. Ovo je veoma dobra stvar za ljude koji žele da odvoje posao od privatnog života. Da biste dodali novi nalog, kliknite na strelicu pored svog imena i izaberite Dodaj nalog (Add account).

Nakon toga samo treba da dodate novi broj i pratite proces na ekranu. Kada kreirate novi nalog, možete da se prebacite tako što ćete pritisnuti strelicu i izabrati nalog koji želite da koristite.

 

Zaključajte razgovore

 

Telegram je postao popularan zbog svog fokusa na privatnost. Usluga obezbjeđuje šifrovanje zasnovano na serveru sa obe strane i omogućava vam da zaključate razgovore, što je veoma korisna stvar ako, na primjer, pozajmite ili dodate telefon nekom drugom.

Da biste zaključali konverzaciju, idite na podešavanja i izaberite Privatnost i bezbednost (Privacy and Security) > Zaključavanje lozinkom (Passcode Lock) i uključite je. Kada kreirate lozinku i uključite je, moći ćete da zaključate i otključate razgovore pritiskom na katanac u gornjem desnom uglu aplikacije.

(Tportal)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.