Netflix se okreće tradicionalnim strategijama kada je biranje novih sadržaja u pitanju, pa na scenu stupaju fokus grupe koje se u Holivudu koriste odavno

 

Fokus grupe su u stvari određeni broj korisnika kojima Netflix platforma prikazuje originalne filmove i serije kako bi od njih dobila kritike.

Gledaoci popunjavaju upitnike u kojima mogu da zapišu ono što im se dopalo, ono što nije, kao i stvari koje bi rado promijenili.

Fokus grupe se biraju samo među korisnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, a aktivne su već godinu dana.

Ovakav način ocjenjivanja sadržaja se u filmskom svijetu koristi već decenijama, a producentima služi za to da se napravi sadržaj koji će privući najširu publiku. Tako je na primjer promijenjen kraj filma Terminator 2, a nakon što je fokus grupa ocijenila da ne odgovara.

Još uvijek nije jasno šta je motivisalo ovaj potez. Najverovatnije sve veća,ozbiljnija konkurencija i gubitak korisnika. Eksperti kažu da bi se ublažio gubitak korisnika, Netflix će uvesti i livestreaming, odnosno „zabavu uživo“, koja se očekuje do kraja 2022. godine.

Odluka da se otvori kanal za „zabavu uživo” je došla nakon vijesti da bi Netflix u svoje programe uskoro mogao da uključi reklame, a fokusiraće se na stand-up specjiale i programe koji se ne prave po unaprijed spremljenim scenarijima. To je i logično, budući da se filmovi i TV serije obično ne prikazuju uživo.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.