Nekima će smetati dosadna upozorenja, ali će druge spasiti od mnogih neugodnosti na webu

 

Jedan od načina da se zaštitite od interneta od zlonamjernog softvera je oprez odakle preuzimate fajlove. Na primjer, možda nije najbolja ideja otvarati e-poštu i preuzimati priloge s pošiljaoca koji vam je nepoznat. Takođe niti je dobra ideja preuzeti izvršne fajlove sa web stranica sumnjivog izgleda.

Međutim, shvatamo da nisu svi toliko tehnički potkovani u tome da mogu razlikovati sumnjivu web stranicu od zakonite, zbog čega kompanije poput Google-a pokušavaju obaviti i svoj dio. Google je nedavno najavio da će u svom sljedećem ažuriranju na Chrome (koje dolazi ovog aprila) početi upozoravati korisnike na nesigurna preuzimanja fajlova sa weba.

Prema Googleu, „Vrste fajlova koji predstavljaju najveći rizik za korisnike (npr. izrvršni fajlovi – executables) prvo će biti pogođene, a naredna izdanja pokrivaju više vrsta fajlova. Ovaj postepeni uvod je dizajniran tako da brzo umanji najgore rizike, pruža programerima priliku da ažuriraju web lokacije i minimiziraju koliko upozorenja Chrome korisnici moraju vidjeti. “

Iako će to nekim korisnicima bez sumnje smetati jer bi moglo značiti puno upozorenja i poruka, u konačnici bi trebalo pomoći u stvaranju sigurnijeg okruženja za pregledavanje korisnika koji nisu tehnički obrazovani, poput starijih korisnika koji možda nisu ni svjesni da takve prijetnje vrebaju internetom.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.