Sajber kriminalci su uvijek znali kako da iskoriste svjetsku paniku za svoje ciljeve, pa su tako iskoristili i koronavirus pustivši malver koji je zarazio računare u cijelom svijetu.

 

U cijelom svijetu su zabilježeni e-mailovi koji sadržavaju zaražene datoteke, dok je tekst poruke zamaskiran brobom protiv koronavirusa. Bezbjednosne kompanije su ih detektovali, ali nažalost, mnogo korisnika se upecalo na „koronavirus poruke“ i zarazilo svoje računare.

Problem je što u svijetu, barem u trenutku pisanja teksta, ima oko 7.000 zaraženih pravim coronavirusom, te preko 170 mrtvih od iste bolesti.

 

Zaraženi emailovi

 

Prvu “malver e-mail kampanju” je uočila kompanija IBM i njihov X-Force Threat Intelligence sustav.

E-mailovi su poslani diljem Japana, odnosno stanovnicima u gradovima Gifu, Osaka i Tottori. Emailovi su zamaskirani kao “službeni e-mailovi” iz zdravstvenih centara u kojima se korisnicima “nude” detaljnije informacije o coronavirusu i načinima borbe protiv njega.

U prilogu tih e-mailova je bila zamaskirana Microsoft Word datoteka, odnosno dokument, koji je sadržavao maliciozni payload. Taj payload je nosio jedan od Emotet malver koji po računaru traže korisnička imena i lozinke, istoriju surfanja i druge osjetljive podatke.

Sličan e-mail primijetila je i kompanija Kaspersky. Ona je našla e-mailove koji su imali razne datoteke zakačene za poruku. Bilo je tu PDF-ova, MP4 datoteka, docx fileova … većina njih je “navodno” imala video instrukcije o tome kako se zaštititi od koronavirusa i kako smanjiti izloženost bakterijama.

Naravno, te datoteke su imale širok raspon malicioznog koda – od raznih trojanaca do virusa koje su ljudi pokupili.

Anton Ivanov, iz kompanije Kaspersky je dao jednu izjavu u kojoj je pozvao korisnike na oprez. Kao što smo rekli, cyber kriminalci su uvijek znali da iskoriste ovakve situacije, te ne prezaju od ničega.

Za sada po svijetu kruži oko 10 različitih datoteka povezanih s ovim e-mailovima, a sve su zaražene i ne treba ih skidati. Ako primijetite takve e-mailove, samo ih obrišite.

S druge strane, teško je ne razumjeti ljude koji žele da se zaštite i nauče nešto o ovom virusu. Ali, da se edukujete možete i na druge načine.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.