FSF peticijom želi da Microsoft Windowse 7 učini slobodnim softverom, odnosno da mu otvori kod kako bi ga sami korisnici mogli nastaviti proučavati i dalje razvijati

 

Organizacija FSF pozvala je Microsoft „da učini pravu stvar“ te da Windows 7 bude slobodan softver, odnosno da mu otvori kod i omogući daljnji razvoj od strane samih korisnika

Microsoft je službenu podršku za Windows 7 ukinuo 14. februara 2020. godine. To znači kako od tog datuma većini korisnika više neće stizati nove nadogradnje kojima će se ispravljati pronađeni bugovi i sigurnosni propusti. Pravo na ažuriranje imaće samo oni korisnici i kompanije koje odluče platiti daljnje održavanje, poput njemačkih vlasti koje će za tu uslugu izdvojiti i do 800 hiljada eura.

I dok sam Microsoft poziva korisnike Windowsa 7 da prijeđu na Windowse 10, ima i onih koji zagovaraju sasvim drugačiji smjer. Na primjer FSF (Free Software Foundation), koju je osnovao Richard Stallman davne 1984. godine kao neprofitnu organizaciju, zagovara slobodni softver.

FSF je putem peticije pozvao Microsoft da učini pravu stvar i ispravi sve pogrešno što je napravio u prošlosti. Pojam „pogrešno“ odnosi se na Microsoftov način licenciranja softvera – plaćanjem licenci.

Peticijom žele da Microsoft Windowse 7 učini slobodnim softverom, odnosno da mu otvori kod kako bi ga sami korisnici mogli nastaviti da proučavaju i dalje razvijaju.

Peticija sadrži tri zahtjeva/molbe:

 

• Zahtijevamo da se Windows 7 izda kao slobodan softver. Njegov život ne mora da prestane. Dajte ga zajednici na proučavanje, obradu i dijeljenje
• Molimo vas da poštujete slobodu i privatnost vaših korisnika, a ne da ih jednostavno prisiljavate na korišćenje najnovije verzije Windowsa
• Tražimo više dokaza da zaista poštujete korisnike i korisničke slobode, a ne da te koncepte koristite samo u svrhu marketinga i kad vama to odgovara

Cilj peticije je bio skupiti 7.777 potpisa, nakon čega bi navedeni zahtjevi bili poslani Microsoftu. Peticija pod sloganom „Upcycle Windows 7“ krenula je 23. januara 2020. godine i do sada je prikupila 12.087 potpisa.

Ako se uzme u obzir da Windowsi 7 i dalje imaju veliki broj korisnika u svijetu, broj prikupljenih potpisa je dosta malen.

Naime, prema StatCounteru Windowsi 7 još uvijek imaju 26,79% udjela na tržištu, znatno više od novijih Windowsa 8.1 (4,87%) koji još uvijek imaju službenu podršku od strane Microsofta (do 10. januara 2023.).

Iako je mala, gotovo nikakva vjerojatnost da će Microsoft ikada pristati na postavljene zahtjeve i učine da Windows 7 bude slobodan softver, peticija je zgodan način za reklamiranje slobodnog softvera kao moguće alternative Microsoftovom.

Ako ste pobornik slobodnog softvera te vam se sviđa pomisao da bi se Windowsi 7 mogli i dalje nastaviti razvijati, ali ovog puta od strane samih korisnika, peticiju možete ispuniti ovdje.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.