Sredinom januara službena podrška Microsofta operativnom sistemu Windows 7 je prestala i taj je OS proglašen praktički mrtvim. Sedam dana kasnije stigle su i prve brojke o stanju „pacijenta“, a one govore nešto posve drugo

 

Operativni sistem Windows 7 stigao je na kraj svog životnog vijeka 14. januara, ali većina kompanija ga i dalje nastavlja koristiti, uprkos bezbjednosnom riziku koji to predstavlja, pokazala je nova studija.

Kompanija BitSight, koja izrađuje procjene bezbjednosti, otkrila je da gotovo 90 posto velikih kompanija s više od 10.000 radnika i dalje koristi Windows 7 OS.

Kompanije s 1000 ili manje zaposlenih isto tako većinom koriste Windowse 7 i dalje, odnosno njih 61 posto.

Slični podaci dobijeni su i za obrazovni te državni sektor, odnosno 84 posto obrazovnog sektora i dalje koristi Windowse 7, dok to isto čini 82 posto državnog sektora.

Pročitajte još: TomTom mijenja Google servise u Huawei telefonima?

Podaci za kompanije u drugim industrijskim sektorima pokazuju da se Windowsi 7 tamo i dalje koriste u više od 40 posto slučajeva.

BitSight je informacije dobio analizom podataka oko 60.000 organizacija tokom posljednja dva mjeseca. Ukupno gledano, više od 70 posto tih 60.000 organizacija koristi sad već mrtav operativni sistem i dalje, dok 51 posto tih organizacija ima Windowse 7 instalirane na više od 10 računara.

Iz Microsofta navode da su zabrinuti zbog tih podataka. Nude produženu zaštitu i nadogradnju podataka organizacijama koje to žele platiti, a obećali su i da će zaštititi izborne sisteme dodatnim bezbjednosnim nadogradnjama tokom 2020. godine.

Ipak, teško je očekivati da će svaka od oko 60.000 organizacija htjeti platiti nastavak bezbjednosnih nadogradnji na Windowsima 7.

Velik dio kompanija isto tako ima probleme s kompatibilnošću Windowsa 10 s drugim softverom iz raznoraznih razloga, pa se i zbog toga ne odlučuju za tranziciju na novi OS. Hoće li se taj trend preokrenuti i kad, zasad ostaje nejasno.

(Windows Central)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.