Google će zatvoriti Hangouts za kupce Workspacea krajem 2021. godine.

Google je najavio svoj plan za premještanje Google Hangouts korisnika na Google Chat sljedeće godine. Također Chat čini besplatnom uslugom i ne ograničava je na plaćanje Google Workspacea – nekada G Suite – kao što je to danas.

Nova aplikacija za razmjenu poruka Chat bitće dostupna u Gmailu i kao samostalna aplikacija. Google kaže da će imati karakteristike Hangouts-a kao što su direktna i grupna razmjena poruka, kao i mogućnost slanja u pristiglu poštu, brže pretraživanje, emoji reakcije i predloženi odgovori.

U prvoj polovini 2021. godine Google će početi migrirati sve iz Hangoutsa u Chat i automatski će migrirati Hangouts razgovore, kontakte i sačuvanu istoriju, navodi se u blogu.

 

A šta je sa korisnicima besplatne verzije Google Hangouts-a?

 

Nije objašnjeno kako će izvršiti prelazak za korisnike besplatne verzije Hangoutsa, ali kaže da će pružiti konkretnije smjernice o tome koje korake korisnici trebaju poduzeti kad započne proces tranzicije.

Google tvrdi da je prednost korištenja Chata jednostavnija u planiranju s drugima „ciljeva i sličnih interesa, dijeljenju i saradnji na datotekama i dodjeljivanju zadataka koji pomažu da svi ostanu na istoj stranici“.

Budućnost Hangoutsa već je neko vrijeme neizvjesna, a izvještaji iz 2018. godine da je Google planirao ugasiti uslugu 2020. godine i fokusirati se na Meet, njegov proizvod za video konferencije i Chat.

Google je za portal The Verge rekao da će se migracija s besplatnog Hangoutsa na besplatni chat odvijati postepeno i da će nastupiti period kada oboje koegzistiraju. Nakon što se svi besplatni korisnici i korisnici radnog prostora budu prebacili na Chat, tada će se smatrati da je Chat zamijenio Hangouts.

Google je objavio ažuriranje o migraciji korisnika Workspacea iz Hangoutsa u Chat, koji ukazuje na kraj 2021. godine kao vremenski okvir za gašenje Hangoutsa, barem za kupce Workspacea, ali možda i za besplatne korisnike Hangoutsa.

 

Postupak prelaska će se odvijati u pet faza

 

U nekom trenutku nakon drugog kvartala 2021., svi kupci Workspacea preći će na postavku ‘Chat Preferred’, osim ako administratori ne odluče odustati od te promjene. Međutim, prelazak na Chat Preferred će biti nametnut kupcima Workspacea krajem 2021. godine, bez mogućnosti da administratori odustanu.

Google obećava kupcima Workspacea da će poslati obavijest na blogu Google Workspace Updates najmanje četiri nedjelje prije početka svake faze.

Ove dvije faze predstavljaju posljednje dvije od pet faza u Googleovom vremenskom slijedu za nadogradnju Chata.

Krajem 2021. stoji da će „svi preostali korisnici klasičnog Hangoutsa biti premješteni u Chat Preferred, a mi ćemo u potpunosti zamijeniti klasični Hangouts Chatom.

(Zdnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.