Google je tužio Sonos, navodeći da njegov novi glasovni asistent krši sedam patenata koji se odnose na sopstvenu tehnologiju Google Assistant-a

 

To je najnoviji spor u dugotrajnoj borbi oko pametnih zvučnika, pri čemu su kompanije Google i Sonos tužile jedna drugu nakon perioda kada su radili zajedno.

„Sonos je započeo agresivnu i obmanjujuću kampanju protiv naših proizvoda, na račun naših zajedničkih kupaca“, rekao je portparol Google-a u saopštenju.

Sonos-ov pomoćnik za glasovnu kontrolu stigao je u junu, omogućavajući korisnicima da zadaju komande frazom „Hej Sonos“, slično kao Amazon-ov Alexa ili Google Assistant.

Google je u žalbi naveo da je „godinama radio sa inženjerima kompanije Sonos na implementaciji prepoznavanja glasa i kontrole uređaja koji se aktiviraju glasom u Sonos-ovim proizvodima. Google je čak pružio na uvid softver Google Assistant-a kompaniji Sonos dugi niz godina“.

 

Istorija sporenje počinje 2020. godine

 

Borba je krenula početkom 2020. godine kada je Sonos tužio Google zbog navodnog kršenja patenta nakon što su kompanije sarađivale nekoliko godina.

Sonos je tvrdio da je Google stekao znanje o svojoj tehnologiji kada su kompanije radile zajedno i koristio te informacije za razvoj sopstvene linije pametnih zvučnika. Kompanija je podnijela još jednu tužbu u septembru 2020. godine, tvrdeći da je Google prekršio još pet patenata.

Google je podneo protivtužbu, navodeći da je Sonos koristio Google-ovu pretragu, softver, umrežavanje, obradu zvuka i drugu tehnologiju bez plaćanja naknade za licencu i da je iznosio „lažne tvrdnje“ o njihovom zajedničkom radu.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD presudila je 2021 .godine da je Google prekršio pet patenata. Zatim, Google je promijenio način na koji su njegovi zvučnici podešeni kako bi izbjegao zabranu uvoza. Većina njih se odnosila na način na koji se kontrolišu grupe zvučnika. Na primjer, korisnici više ne mogu da mijenjaju jačinu zvuka grupe zvučnika i moraju da ih prilagođavaju pojedinačno.

„Google nas je ranije više puta tužio i Sonos je pobijedio u svakom slučaju“, rekao je glavni pravni službenik Sonos-a, Eddie Lazarus.

„Najnovija tužba je taktika zastrašivanja osmišljena da uzvrati Sonos-u zbog toga što je govorio protiv monopolističke prakse Google-a,“ rekao je Lazarus.

(Engadget)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.