Google i YouTube najavili su novu politiku koja zabranjuje osobama koje negiraju klimatske promjene da unovče sadržaj na svojim platformama putem oglasa ili plaćanja autora.

 

Zašto je to bitno?

 

Upravo to je jedna od najagresivnijih mjera koju je donijela neka od glavnih internet platformi u borbi protiv plasiranja dezinformacija u vezi sa klimatskim promjenama, piše američki Axios.

Google oglašivačima i izdavačima, kao i kreatorima YouTube sadržaja biće zabranjeno da ostvaruju prihod od oglasa od sadržaja koji je u suprotnosti sa „dobro utvrđenim naučnim konsenzusom o postojanju i uzrocima klimatskih promjena“, navedeno je u saopštenju tima za oglase kompanije.

„To uključuje sadržaj koji klimatske promjene prikazuje kao obmanu ili prevaru, tvrdnje koje negiraju da dugoročni trendovi pokazuju da se globalna klima zagrijava i tvrdnje koje negiraju da emisije gasova staklene bašte ili ljudska aktivnost doprinose klimatskim promjenama“, dodato je u saopštenju.

Oglasi i monetizacija i dalje će biti mogući kada se radi o drugim temama u vezi sa klimom, poput javnih rasprava o klimatskoj politici, uticajima klimatskih promjena i novim istraživanjima po tom pitanju.

 

Odgovor na frustracije oglašivača i kreatore sadražaja koji šire dezinformacije o klimatskim promjenama

 

Iz Googla ističu da te promjene uvode kao odgovor na frustracije oglašivača i kreatora sadržaja, čije se poruke prikazuju uz sadržaj o poricanju klimatskih promjena.

„Oglašivači jednostavno ne žele da se njihovi oglasi prikazuju pored ovog sadržaja. A izdavači i autori ne žele da se oglasi koji promovišu ove tvrdnje pojavljuju na njihovim stranicama ili video snimcima“, saopštila je kompanija.

Google često uvodi promjene u politiku reklamiranja kako bi smanjio broj dezinformacija, ali je ovo ažuriranje prošlo veoma zapaženo, ako se uzme u obzir koliko teško može da bude da se određeni komentari o klimatskim promjenama okarakterišu kao poricanje njihovog postojanja ili dezinformacija.

Tehnološki gigant navodi da će prilikom ocjenjivanja sadržaja, u skladu sa novom politikom, „pažljivo razmotriti kontekst u kom se iskazuju tvrdnje, praveći razliku između sadržaja koji navodi lažnu tvrdnju kao činjenicu i sadržaja koji izvještava i raspravlja o toj tvrdnji“.

Iz kompanije ističu da su se konsultovali sa ekspertima, poput predstavnika Međuvladin panel o izvještajima o procjeni klimatskih promjena Ujedinjenih nacija, o izvještajima o procjeni klimatskih promjena, kako bi kreirali politiku oglašavanja.

U izvještaju je utvrđeno da postoje „nedvosmisleni dokazi“ koji pokazuju da ljudske emisije gasova staklene bašte izazivaju globalno zagrijavanje.

 

Predstavljen paket novih alata sa informacijama šta pojedinac može učiniti u borbi protiv klimatskih promjena

 

Google navodi da će, kako bi sproveo novu politiku, koristiti kombinaciju automatizovanih provjera sa pregledanjem sadržaja od strane ljudi. Kada ovu odluku posmatramo iz šireg ugla, jasno je da su internet kompanije pod sve većim pritiskom klimatskih aktivista da se više aktiviraju na rješavanju problema poricanja klimatskih promjena na svojim platformama.

Google je u srijedu predstavio paket novih alata koji korisnicima daju više informacija o problemu kako bi mogli da odluče da smanje sopstvenu emisiju štetnih gasova. Facebook je u februaru proširio onlajn portal namjenjen suzbijanju dezinformacija o klimatskim promjenama.

Zbog čega je to bitno? Društvene mreže su platforme koje imaju ogroman domet. One su naišle na kritike aktivista i određenog broja zakonodavaca širom svijeta jer se smatra da nisu učinile dovoljno kako bi spriječile širenje netačnog sadržaja.

(Telegraf.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.