Google je upozorio da je 14 hiljada korisnika ugroženo phishing kampanjom. Iza napada stoji hakerska grupa APT28, koju već neko vreme povezuju s Rusijom.

Kampanja je prvi put primjećena krajem septembra, a odmah je zaključeno da je veća od prosječnih napada. Grupa APT28 je poznata i kao Fancy Bear, a u najnovijoj kampanji ciljala je Gmail korisnike iz različitih oblasti poslovanja. Eksperti ističu da su aktivisti, novinari, vladini uposlenici, te oni koji rade na sličnim mjestima, navikli na ovakve napade i ovakva upozorenja, najprije zbog toga što napade finansiraju vlade drugih zemalja (kao što je pomenuto, APT28 se već dugo dovodi u vezu s ruskom vladom).

Pročitajte još: Nacionalni CERT Srbije: Pazite se prevare na platformama za e-trgovinu

Svi phishing mejlovi iz Fancy Bear kampanje su blokirani na vrijeme, pa nisu stizali u inbox, već su automatski gurani u spam odjeljak. Opasnost je ipak realna, budući da postoje i oni korisnici koji otvaraju spam mejlove. APT28 grupa postoji od 2004. godine, a Google kao mjeru zaštite preporučuje Advanced Protection Program, kako za poslove, tako i za privatne mejl naloge.

 

Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika phishng kampanjom

 

(PCpress / Bleeping Computer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.