Ova greška se odnosi na video snimke iz Google Photos servisa ali ne i na fotografije

 

Jedna od prednosti usluga skladištenje u Cloud servisu poput Google Photos-a je ta što joj možete pristupiti bilo gdje, u bilo koje vrijeme i na gotovo svakom uređaju. Loša vijest je da su svi vaši podaci u rukama Google-a, iako kompanija ima pravila o privatnosti koja pokušavaju uvjeriti kupce da će njihov sadržaj ostati pravatan.

To je najvećim dijelom istina, ali u posljednje vrijeme čini se da je Google napravio prilično velike greške gdje su video snimci koje su korisnici postavili kao privatne slučajno podijeljeni s drugim korisnicima. U osnovi, postojao je problem s Googleovom uslugom „Preuzmi svoje podatke“, gdje je slučajno eksportovao neke skladištene video snimke u arhivu drugog korisnika, dok ih je pripremao za preuzimanje.

To znači da ne samo što neki korisnici preuzimaju arhivu s video zapisima koji nedostaju, već bi se u arhivi drugih korisnika mogli naći s video snimci koji im ne pripadaju, a koji se, nadamo se, nisu previše kompromitujući. U ovom je trenutku nejasno na koliko bi korisnika to moglo uticati i koliko je video snimke možda slučajno podijeljeno sa nepoznatim osobama.

Google je od tada izdao izjavu koja glasi:

„Obavještavamo ljude o grešci koja je možda uticala na korisnike koji su koristili Google Takeout za izvoz svog sadržaja Google Photos između 21. i 25. novembra. Ovi korisnici možda su dobili ili nepotpunu arhivu, ili video zapise – ne fotografije – koji nisu bili njihovi . Popravili smo osnovnu grešku i obavili dubinsku analizu kako bismo spriječili da se ovo ikad više ponovi. Jako nam je žao što se to dogodilo. „

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.