Naučnici su napravili „pametne površine“ koje pojačavaju Wi-Fi signal i do deset puta.

Sistem sličan tapetama može zamijeniti glomazne antene i prijemnike koji se trenutno koriste u kućama i radnim mjestima, a daju loš signal.

Tim iz MIT-ove laboratorije za računarsku nauku i vještačku inteligenciju (CSAIL) razvio je prototip softverski kontrolisane površine koja koristi više od 3.000 mini antena kako bi maksimalno pojačala Wi-Fi signal.

Iako antena ima mnogo, prilično su jeftine: svaka košta po nekoliko centi.

„Osnovni cilj bio je da vidimo da li možemo da usmjerimo signal na način koji zapravo možemo da kontrolišemo“, rekao je profesor MIT-a Hari Balakrišnan.

Ovaj novi sistem zove se RFocus, a naučnici vjeruju da će biti najkorisniji na onim područjima gdje je signal slab.

Sljedećeg mjeseca ovaj sistem biće predstavljen u jednom naučnom časopisu, piše Independent.

Istraživači vjeruju da će se pametne površine opremljene RFocus tehnologijom pokazati najkorisnijima u pametnim kućama unutar područja sa slabim signalom, jer je teško priključiti snažne prijemnike na male uređaje povezane s internetom.

Rad koji opisuje RFocus sistem biće predstavljen sljedećeg mjeseca na USENIX simpozijumu o dizajnu i primjeni umreženih sistema u Santa Clari, Kalifornija.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.