Dobra vijest za sve one koji često koriste Wi-Fi tehnologiju kako bi svoje uređaje povezali s internetom – stigla je nova, znatno unapređena verzija Wi-Fija i sa sobom donosi mnoge prednosti.

Ove sedmice lansirana je nova verzija Wi-Fija, još brža i snažnija. Najnovije verzije takozvanih „flagship“ pametnih telefona vodećih svjetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za ovu novu tehnologiju, a one uključuju Samsungov Galaxy Note 10 i Appleov iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fija teoretski je postizala brzine prenosa podataka do 6,9 Gbps, a nova verzija znatno je brža s 9,6 Gbps, penosi Science Alert.

Pročitajte još: Aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Novi Wi-Fi pružiće i prošireni kapacitet za više uređaja, s tehnologijama poput OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) i MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output). To u prevodu znači da će na jednoj WiFi mreži odsad moći biti i do četiri puta više uređaja.

Tehnologija je od ove sedmice dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo trebati čekati dugo da osjetimo njezinu djelotvornost i u svakodnevnom životu.

Svi novi uređaji, osim onih u „budžet“ verzijama imat će podršku za novi Wi-Fi, a s vremenom će i najjeftiniji uređaji u sebi isto imati podršku za tu tehnologiju. Dakle, osim novih pametnih telefona, pripazite i na nova desktop i laptop računara te nove rutere jer će s novim njihovim verzijama dolaziti i unaprijeđeni Wi-Fi.

Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, a nova nosi oznaku 802.11ax.

Vjerovali ili ne, ali Wi-Fi 7 je već u pripremi i njegov se dolazak očekuje oko 2024. godine.

(Science Alert/Zimo)