Microsoft 2. oktobra na rasporedu ima događaj na kome namjerava osvježiti svoju ponudu Surface uređaja, a spekuliše se da će „svjetlo dana“ ugledati i veća verzija Surface Laptopa 3.
Microsoft će predstaviti novu 15-inčnu verziju Surface Laptopa 3 s istim formatom 3:2. Očekuje se da će Microsoft plasirati Surface Laptop 3 s AMD-ovim procesorom, a vjerovatno će taj čip koristiti 15-inčni model.

 

Prelazak na AMD udarac za Intel

 

Iznenađujuća sitnica iz izvještaja je ta da bi Surface Laptop 3 mogao pokretati AMD procesori. Ovo bi, naravno, bio velik udarac Intelu i prilično velika pobjeda za AMD-a. Kompanija je u posljednje vrijeme postigla veliki uspjeh u desktop procesorima, mada se bori da pronađe svoj put u laptope visokog cjenovnog razreda. Brend popularan poput Surface koji se okreće prema AMD-u predstavljao bi značajan pomak.

Izvještaj naročito kaže da bi mogli vidjeti modele Ryzen 5 3550H i Ryzen 7 3750H, koji usko pariraju 8-gen Core i5 ili Core i7, koji se nude kao dvije procesorske opcije. U pitanju su četverojezgreni čipovi s integrisanom Radeon RX Vega grafikom, a Surface Laptop 3 bi mogli pružiti nešto bolji grafički potencijal. Očekujemo neke bolje grafičke mogućnosti za taj hipotetički 15-inčni model, mada to još nije objavljeno.

Ako se sve ovo ostvari, to će značiti da će se Suface Laptop takmičiti s Microsoftovim Surface Bookom. Microsoft trenutno nudi 13,5 i 15-inčnu verziju Surface Booka 2. Vjeruje se da kompanija neće predstaviti Surface Book 4 na događaju u New Yorku 2. oktobra.

Od Microsofta se očekuje da predstavi novi Surface Pro 7 s USB-C podrškom, Surface s Qualcommovim procesorom, kao i da najavi dual-screen Surface te planove za operativni sistem Windows.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.