SAN FRANCISKO – Oracle predsjednik i CTO Lari Elison iznio je svoju viziju„prvog istinski autonomnog Cloud-a na svijetu“, viziju koja zauzima koncept koji stoji iza trendova kao što su auto-vožnja automobila i planova te ga primjenjuje na računarstvo u Cloud-u. Rezultat je Oracle baza podataka, infrastruktura i drugi IT servisi koji su sigurniji, pouzdaniji, fleksibilniji i isplativiji od konkurentskih cloud usluga.

Tokom otvaranja programa Oracle OpenWorld 16. septembra, Elison je objasnio kako će najvažnije koristi autonomnih sistema doći od uklanjanja ljudskih grešaka. U automobilima otklanjanjem takvih grešaka izbjegavaju nesreće, rekao je. U tehnologiji, ona eliminiše uobičajene greške korisnika koje podatke izlažu hakerima.

Lari Elison se fokusirao na dva stuba kompanije autonomne cloud strategije: Oracle Autonomous Database i Generation 2 Oracle Cloud Infrastructure. Na primjer, Oracle Autonomous Database, koristi algoritme mašinskog učenja da se automatski i konitnuirano krpe, podešavaju, bekapuju i nadograđuju bez ručne intervencije, i to sve dok sistem radi.

„Veštačka inteligencija, mašinsko učenje, autonomni sistemi se toliko bitno razlikuju od prethodnih da označavaju novu generaciju računarske tehnologije“, rekao je.

Hiljade kompanija, uključujući TaylorMade, OutFront Media, JASCI Software, Drop Tank, Henry Ford Health Systems i Data Integrity, okreću se Oracle Autonomous Database ne samo da poboljšaju svoju sigurnost, već i povećaju performanse, smanje operativne troškove i na kraju oslobodi njihove zaposlene se fokusiraju na poslovne prioritete višeg nivoa, rekao je Elison iz Oracle OpenWorld-a.

 

Always Free program za kompanije, programere, studente

 

Oracle očekuje da će u ovom kvartalu dodati više od 1.000 korisnika autonomne baze podataka, a da se tempo usvajanja ubrzava, rekao je.

Oracle sada traži da olakša – i to besplatno – svima da sami vide o čemu se radi u autonomnom cloud-u. Elison je najavio program Always Free za kompanije, programere, studente – i sve ostale koji žele eksperimentisati sa svojim cloud servisima. Taj program uključuje dvije autonomne baze podataka, od kojih svaka ima 20 gigabajta za skladištenje; dvije računarske virtualne mašine, svaka s 1 gigabajtom memorije; kao i gigabajte za pohranu blokova, objekata i arhiva.

Za kupce koji žele ili trebaju upravljati svojim Oracle autonomnim bazama podataka u vlastitim data centrima iz regulatornih ili drugih razloga, Oracle planira ponuditi Gen 2 Exadata Cloud @ Customer počevši sredinom 2020. godine, objavio je Elison. Ova nova ponuda, koja funkcioniše tačno poput Oracle Database koja se izvodi u javnom cloud-u, biće mnogo jednostavnija za instaliranje i upotrebu od kompanije Generation 1 Cloud @ Customer, rekao je. Oracle inženjeri će izvršiti besplatnu nadogradnju.

 

Sigurnost na prvom mjestu

 

Što se tiče Oracle Cloud Infrastructure, na kojoj radi Oracle Autonomous Database, arhitektura Generation 1 bila je dijeljenje resursa sa plaćanjem po upotrebi – kupci plaćaju samo koliko kapaciteta za skladištenje, računanje ili mrežu potroše. Glavna ekonomska korist Oracleove infrastrukture oblaka Gen 2 u oblaku, napomenuo je Elison, je njegova autonomna sposobnost, koja eliminiše ljudski rad zbog administrativnih zadataka i tako smanjuje ljudsku grešku. Ta sposobnost je posebno važna u pomaganju u sprečavanju krađe podataka protiv sve sofisticiranijih, automatizovanih hakova, rekao je tokom izlaganja.

Lari Elison je rekao da je nedostatak autonomne sposobnosti u konkurentnim bazama podataka u cloud-u ono što možda čini krađu podataka vjerovatnijom i potencijalnijom, izlažući podatke miliona ljudi hakerima. Kako to? Administratori baza podataka istorijski su bili odgovorni za ručno konfiguriranje baza podataka i servera baza podataka te su na taj način uveli ljudsku grešku, rekao je.

Pravila podrške konkurentskih provajdera često su vrlo jasna: Kao klijent, održavate potpunu kontrolu nad svojim sadržajem i odgovornost za konfigurisanje pristupa zakupljenim uslugama. „To je na vama“, rekao je Elison tokom izlaganja. „U Oracle Autonomnom Cloud-u, kada koristite Oracle Autonomous Database, on se konfiguriše. Korisnici ne mogu napraviti greške u konfiguraciji, jer ne postoje operateri koji bi pravili greške. “

 

Autonomni OS za autonomnu bazu podataka

 

Autonomna baza podataka trebala bi se pokrenuti na autonomnom operativnom sistemu, zaključio je Elison, čime je kompanija predstavila Oracle Autonomous Linux sada dostupan.

U stvari, Oracle koji je prvu komercijalnu bazu podataka na Linuxu ponudio još 1998. godine, razvija sve svoje proizvode – bazu podataka, aplikacije, srednji softver – na Oracle Autonomous Linux-u, koji je dizajniran za ekstremne zahteve za performansama, skalabilnošću i bezbjednošću u oblaku računajući, rekao je.

Kao i Oracle Autonomna baza podataka, Oracle Autonomous Linux sadrži automatsko pružanje, skaliranje, podešavanje, izradu zakrpa i ažuriranje, kao i automatsko nadgledanje prijetnji, otkrivanje iskorištavanja i sanaciju.

Kompanije mogu svoje migracije IBM Red Hat Linux aplikacija gotovo trenutno prebaciti na Oracle Autonomous Linux, gdje se pokreću nepromijenjeni, rekao je Elison. Štaviše, Oracle Autonomous Linux je uključen besplatno s uslugama Oracle Cloud, ostavljajući korisnicima IBM Red Hat-a da smanje račune za podršku za Linux na nulu, rekao je.

„Kada koristite Oracle Autonomous Linux u Cloud-u, cijena je sasvim ispravna: besplatna je“, rekao je Elison. „Dakle, ako plaćate IBM-u, možete prestati.“

 

Pročitajte još: Microsof Azure i Oracle Clouds se povezuju

 

Jedna baza podataka, dvije mogućnosti raspoređivanja

 

Vraćajući se Oracle Autonomnoj bazi podataka, Elison je napomenuo da Oracle nudi dvije mogućnosti implementacije: Shared (najjednostavniju i najnižu cijenu) i Dedicated (koja kupcima pruža vlastitu privatnu bazu podataka u oblaku, koja radi na izolovanim serverima Oracle Exadata).

Lari Elison je također uočio još jednu veliku prednost Oracle-a u odnosu na AWS: Oracle pruža jednu konvergiranu bazu podataka koja može podnijeti sve tipove podataka. Suprotno tome, AWS nudi čak osam različitih specijalizovanih baza podataka za rukovanje različitim tipovima podataka – svaki od njih zahtjeva odvojene timove sa specijalizovanim veštinama, svaki sa sopstvenim sigurnosnim modelom, a svaki sa svojim setom procedura za primenu visoke dostupnosti i elastične skalabilnosti, rekao je.

Osim što je skupo za upravljanje, bezbroj opcija AWS baze podataka ograničava sigurnost aplikacija, dostupnost i skalabilnost na najslabiju mogućnost, rekao je Elison.

„To je suprotno osnovnim trendovima u digitalnom svetu“, rekao je. „Vaš pametni telefon sada je kamera, kalendar i sistem za razmjenu poruka…. Istu ideju imali smo i u Oracle-u: konvergirani sistem. “

(Forbes)

https://www.youtube.com/watch?v=nrDVITuNLso

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.