Neki od Google-ovih programa već su integrisali generativnu vještačku inteligenciju (Generative AI), a sada se ta tehnologija širi i na Google Maps. Ova inovacija omogućava korisnicima da komuniciraju sa aplikacijom putem „ćaskanja“, pružajući detaljnije rezultate pretrage i odgovore na specifična pitanja o traženoj lokaciji.

Google Maps, kao najpopularnija navigaciona aplikacija sa više od milijardu korisnika, očekuje se da će dodatno unaprediti svoju popularnost integracijom generativne vještačke inteligencije.

Mirijam Danijel, potpredsjednica Google Mapsa, objasnila je kako će ove inovacije izgledati u blog objavi. Na primjer, ako planirate posjetiti San Francisko i imate nekoliko sati na raspolaganju za obilazak antikvarnica, možete to jednostavno reći Maps aplikaciji. AI modeli će zatim analizirati podatke kao što su slike, ocjene i druge informacije kako bi vam pružili najbolje preporuke.

Rezultati će biti kategorizovani prema vrstama lokacija, omogućavajući korisnicima da lako pregledaju preporučene prodavnice garderobe, ploča ili bilo čega drugog. Takođe će biti dostupne foto galerije koje dodatno objašnjavaju svaki prijedlog.

Osim toga, korisnici će moći postavljati potpitanja aplikaciji. Na primjer, mogu zatražiti preporuku za restoran sa određenom atmosferom, sličnom onoj koja im se svidjela u prethodnoj pretrazi. U ovom scenariju, rezultati bi mogli uključivati preporuke za starinske restorane ili slične lokacije, prenosi b92.