Google Maps je promijenio način putovanja i transporta, a neke od njegovih opcija postale su nezaobilazne ako se nalazite u gradu.

Jedna od takvih opcija je i Google trafic, koja u realnom vremenu pokazuje kolika je „protočnost“ vozila po ulicama.

Ova funkcija radi na principu provjere koliko se brzo kreću telefoni vozača u tim ulicama i na osnovu prosječne brzine na mapi daje grafičku informaciju o tome da li tu ulicu treba izbjegavati ili je prohodna za vozila.

Međutim, pokazalo se da je ovaj način veoma jednostavno hakovati. Simon Vekert, umjetnik iz Berlina, dokazao je da pretjerano oslanjanje na tehnologiju može da zavara, a to je uradio na najjednostavniji mogući način.

On je kupio 99 polovnih telefona, ubacio je u njih kartice, stavio ih je na gomilu u dječiju prikolicu i krenuo u laganu šetnju praznom ulicom. Google Maps je toliku koncentraciju mobilnih telefona na malom rastojanju u ulici protumačio kao saobraćajni kolaps, što je druge vozače koji su gledali ovu opciju navodilo da zaobilaze ulicu, prenosi PC Press.

Cilj ove demonstracije bio je da ukaže koliko je moderan život zavistan od tehnologije, ali je istovremeno pokazano da Google Maps pati od potencijalnih problema koji mogu da se iskoriste na mnogo ozbiljnije načine.

Stoga se očekuje da će Google promijeniti algoritam detekcije gužve na ulicama, kako bi u obzir uzeo i ovakve situacije.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.