Nakon što je prošle godine dobio hrpu kritika vezanih uz privatnost korisnika, Facebook je razvio novu karakteristiku za Messenger Kids i mlade koja roditeljima pruža kompletan nadzor nad razgovorima njihove djece

 

Facebook je izbacio nadogradnju za Messenger Kids koja roditeljima pruža kompletan nadzor nad načinom na koji njihova djeca koriste aplikaciju za razmjenu poruka. Novom setu alata roditelji mogu pristupiti pomoću opcije Parent Dashboard. Ona se nalazi unutar aplikacije Facebook (što znači da je nadgledanje mališana nemoguće ako nemate Facebook profil).

Roditelji će od sad moći vidjeti informacije o tome s kim dijete razmjenjuje poruke, koga zovu video pozivima i listu svih osoba koje su blokirali.

Takođe će moći vidjeti listu poslatih i primljenih slika (s opcijom za brisanje ili označavanjem kao ‘neprikladnog’) te će klinca moći da odjave iz aplikacije preko svojeg uređaja.

Nova opcija roditeljima također pruža mogućnost download informacija o djetetu, slično kao što se to radi u aplikaciji Facebook, prenosi The Verge.

 

Interakciju sa blokiranim kontaktima

 

Messenger Kids od prvog dana dolaska na tržište trpi hrpu kritika. Za početak, mnogi su zabrinuti zato jer je Facebook napravio aplikaciju koja specifično cilja djecu. Da stvar bude još gora, Zuckerbergova marketinška kompanija je kasnije priznala bag u aplikaciji. On je omogućio djeci razgovor u grupnim razgovorima koje roditelji nisu odobrili.

Iako Facebook mijenja način na koji funkcioniše blokiranje u Messenger Kids, on naglašava da će djeca i dalje moći da vrše interakciju sa blokiranim kontaktima ako su u istom grupnom razgovoru.

Grupni razgovori će, doduše, djecu upozoriti da se u njima nalaze ljudi koje su blokirali. Facebook je objavio da će djeca sada moći odblokirati kontakte ako žele. Konačnu odluku o odblokiranim kontaktima donosiće roditelji. Zahtjev za skidanje blokade stići im u ulazni koš.

Facebook, za kraj, naglašava da informacije o djeci neće dijeliti s vanjskim kompanijama i da njihove podatke neće koristiti za reklamiranje.

To povlači pitanje – kakvu korist od ove aplikacije kompanija uopšte ima?

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.