Nekad filmovima danas stvarnost

 

Poznati su vam oni filmovi gdje policija zumira fotografiju ili video, a magično postaje oštra i jasna, a kada vi pokušate isto postaje pikselizirana i neprepoznatljiva? Naravno, već znate da to do sada nije bilo moguće. Izgleda da ta tehnologija polako postaje stvarnost, a nedavno je to pokazao film koji je snimljen još davne 1896. godine, a pomoću vještačke inteligencije je povećan na 4K rezoluciju.

Prerađeni film pomoću vještačke inteligencije u 4K rezoluciji:

Originalni film, s obzirom na to koliko je dugo snimljen, pokazao je jako veliku količinu zrna, mekan fokus i nedostatak boje. Međutim, zahvaljujući korišćenju vještačke inteligencije, je omogućeno je da se originalni film poboljša na pametniji način koji izgleda mnogo jasnije i oštrije u odnosu na onaj prijašnji, a zvuk mu je čak dodat kako bi izgledao što realnije.

Originalni film iz 1896. godine:

Međutim, treba napomenuti da ono što stvara vještačka inteligencija temelji se na onome što je naučeno iz drugih setova slika. To znači da ako bismo pomno ispitali sve piksele, neki od njih mogu biti pogrešni, a neki čak i u potpunosti izmišljeni kako bismo popunili te praznine. Međutim, u cjelini, to bi i dalje trebalo da rezultira nečim što će neistrenirano oko povjerovati.

Pročitajte još: Google-ov AI može prevoditi znakovni jezik u govor

U svakom slučaju, ako imate nekoliko minuta slobodnog vremena, možete provjeriti i nadograđenu verziju videa i originalan film u gornjim videozapisima pa sami procijenite.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.