Google Translate već obavlja prilično pristojan posao u prevođenju jednog jezika na drugi. Ali šta je sa znakovnim metodama komunikacije, poput znakovnog jezika? Znakovni jezik je vještina koju treba naučiti, ali prema Google-u, oni su uspjeli razviti AI koji je sposoban interpretirati te znakove i pretvoriti ga u govor.

Pročitajte još:

To znači da bi u teoriji ovaj dio softvera onima koji imaju problema s govorom omogućio lakšu komunikaciju s drugima koji možda ne znaju znakovni jezik. To se postiže korišćenjem kamere spojene sa softverom koji može pratiti kretanje i pokrete ruku korisnika i interpretirati ih na odgovarajući način. I u suštini dobijamo AI prvodilac znakovnog jezika u govor.

Ono što ovo čini još jedinstvenijim, ali i naglašava koliko su daleko stigli naši pametni telefoni, jeste to što je Google uspio postići performanse u stvarnom vremenu na pametnom telefonu. Ovo je suprotno prošlosti, gdje bi bili potrebni moćniji desktop računari, što sugeriše da se ova tehnologija može koristiti u pokretu.

Kako je rečeno, tehnologij tehnologija koja prevodi znakovni jezik u govor  još nije sasvim savršena, jer bilježi samo dio razgovora, izostavljene su druge stvari poput izraza lica, brzine prikazivanja znakova i takođe regionalizma.

Prema Google-u, „Planiramo proširiti ovu tehnologiju robusnijim i stabilnijim praćenjem, povećati količinu gestova koje pouzdano možemo otkriti i podržavati dinamičke geste koje se vremenom razvijaju. Vjerujemo da objavljivanje ove tehnologije može dati poticaj novim kreativnim idejama i aplikacijama od strane članova istraživačke zajednice i programera uopšte. “

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.