Otkriveno je da američka policija koristi softver koji sa velikom preciznošću prepoznaje lica čak i kada su fotografije mutne

 

Sjedinjene Države je u subotu uzburkao novinski izvještaj prema kojem tajanstvena kompanija već dvije godine lokalnim policijskim snagama u Americi prodaje softver koji prepoznaje lica i na mutnim fotografijama. Firma Clearview nudi softver koji pretražuje fotografije na društvenim mrežama i u stanju je da identifikuje osobe čak i kada je dio lica zaklonjen.

Firma koja stoji iza tehnologije čak može da ponudi policajcima specijalne digitalne naočare.

Prema pisanju Njujork tajmsa, iako Clearview od 2017. prodaje tehnologiju američkoj policiji, ali je to prvi put pomenuto tek krajem prošle godine u sudskim spisima u slučaju jedne pljačke na Floridi.

Pročitajte još: Koliko su zaista vaši lični podaci sigurni online?

Ideja za takav softver se rodila 2016, a pokretači su bili australijski preduzetnik Hoan Ton Tat i Ričard Švarc, tada bliski saradnik bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija.

Navodno je ideja privukla krupne investitore kada je uočeno da bi softver mogao dobro da se unovči prodajom policiji.

Ton Tat je priznao medijima da program teoretski omogućava da policajci nose specijalne digitalne naočare te jednim pogledom na nečije lice dobiju podatke o toj osobi.

Nešto poput Robokapa, super-policajca iz američkog filma. Međutim, australijski preduzetnik tvrdi da tu tehnologiju još neće nikome prodavati.

Na insistiranje novinara da odgovori da li pretragom fotografija sa Fejsbuka krši uslove te društvene mreže, Ton Tat je odgovorio: „Mnogi to rade. Fejsbuk to zna.“

 

U Kini realnost

 

Clearview tvrdi da je njihov softver već pomogao da se riješe brojni slučajevi zlostavljanja dece ili krađe identiteta iako, kako piše Tajms, za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Softver navodno u 75 odsto slučajeva uspješno prepoznaje osobu.

Izveštaj je pojačao strahove za privatnost, a mnogi korisnici društvenih mreža su pojavu tog softvera nazvali „distopijskom“.

U Kini su vrhunski softveri za prepoznavanje lica već u upotrebi od strane vlasti. Od decembra je na snazi zakon koji zahtjeva da svaki kupac telefonske SIM kartice mora da skenira lice. Taj biometrijski podatak biva registrovan zajedno sa brojem telefona. Takva aplikacija već se koristi u školama, javnom prevozu ili koncertnim dvoranama.

Do sada se mislilo da Sjedinjene Države nemaju ovako preciznu tehnologiju za prepoznavanje lica. Na istom tragu su Rusija, Francuska i Velika Britanija.

(DW)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.