Google Play Store je odbio 200.000 aplikacija zbog nepravilne upotrebe osjetljivih dozvola

 

Google Play Store spriječio je objavljivanje 2,28 miliona aplikacija u 2023. godini zbog velikih kršenja pravila.

U novom izvještaju koji je objavio tehnološki gigant, ističu se koraci preduzeti u prošloj godini kako bi se osigurala bezbjednost i privatnost korisnika Play Store-a.

Kompanija je još naglasila da je zabranila 3.33.000 naloga programera na platformi zbog potvrđenog zlonamjernog softvera i ponovljenih teških kršenja pravila. Google je takođe uveo nova pravila za poboljšanje ukupnog korisničkog iskustva na tržištu aplikacija.

U objavi na svom blogu fokusiranom na bezbjednost, Google je objasnio mjere koje je preduzeo 2023. godine kako bi zaštitio svoje korisnike od zlonamjernih aplikacija, zlonamjernog softvera i slučajeva online prevara.

Osim što je spriječila objavljivanje 2,28 miliona aplikacija na osnovu kršenja pravila i zabrane 333.000 naloga programera, platforma je takođe odbila ili ispravila oko 200.000 aplikacija jer nije osigurala pravilno korištenje osjetljivih dozvola. Osjetljive dozvole uključuju praćenje lokacije u pozadini, pristup SMS-u i kontaktima i još mnogo toga.

Pored toga, tržište aplikacija je takođe podnijelo tužbu na saveznom sudu protiv dva programera aplikacija zbog višestrukih pokušaja da učitaju lažne aplikacije za ulaganja i razmjenu kriptovaluta za prevare korisnika. Kompanija je istakla da su prevaranti dali i lažna predstavljanja kako bi stvorili rupu u procesu prihvatanja.

„Ova tužba je kritičan korak u pozivanju ovih loših aktera na odgovornost i slanju jasne poruke da ćemo agresivno goniti one koji žele da iskoriste prednosti naših korisnika“, dodao je Google.

 

Veća bezbjedost korisnika

 

Google takođe mijenja politiku kako bi osigurao veću bezbjedost korisnika. Aplikacije koje omogućavaju kreiranje naloga sada će morati da obezbjede opciju za pokretanje naloga i brisanja podataka unutar aplikacije, kao i na internetu. Ova funkcija je također dodana u odjeljku Bezbjednost podataka u Play prodavnici.

Google je takođe restrukturirao svoju Alijansu za odbranu aplikacija (ADA) nakon što je u partnerstvu s Microsoftom i Metom kao članovima upravnog odbora. ADA je sada pod Joint Development Foundation, dio Linux Foundation porodice. Kompanija kaže da je alijansa usmjerena na usvajanje najboljih praksi i smjernica za bezbjednost aplikacija, kao i na pripremu protivmjera protiv novih bezbjedosnih rizika.

Bezbjednosne inicijative nisu ograničene samo na aplikacije unutar Google Play Store-a. Kompanija je saopštila da je poboljšala mogućnosti Play Protect-a kako bi omogućila skeniranje u realnom vremenu na nivou koda aplikacije preuzete sa alternativnih tržišta aplikacija. Google tvrdi da je bio u mogućnosti da otkrije preko pet miliona novih zlonamjernih off-Play aplikacija. Prema objavi, algoritmi mašinskog učenja Play Protect-a uče iz svake podnesene aplikacije i vremenom se sami poboljšavaju.