Evropski zvaničnici tvrde da kineska jeftina električna vozila prijete domaćim proizvođačima

 

Evropska unija će morati da uvede carine čak do 55% na kineska električna vozila kako bi obuzdala njihov uvoz u Evropu, prema novoj analizi Rhodium grupe. Nalazi, objavljeni u ponedjeljak, dolaze usred tekuće antisubvencijske istrage EU o uvozu električnih vozila iz Kine.

Rhodium Group, koja očekuje da će EU uvesti tarife u rasponu od 15% do 30% na kineska električna vozila, rekla je da je malo vjerovatno da će te tarife biti dovoljne da obuzdaju konkurenciju iz Kine piše CNBC.

„Čak i ako carine dođu na viši kraj ovog raspona, neki proizvođači sa sjedištem u Kini i dalje će moći ostvariti ugodne profitne marže na automobilima koje izvoze u Evropu zbog značajnih prednosti u pogledu troškova koje uživaju“, navodi se u izvještaju.

Kineske kompanije poput BYD-a, koje su prošle godine srušile Teslu da postane najveći svjetski proizvođač električnih vozila, mogu prodavati automobile po mnogo višim stopama i profitnim maržama u regijama kao što je EU u poređenju sa domaćim tržištem, uprkos plaćanju carine od 10%. Kineski proizvođači električnih vozila su uključeni u intenzivan rat cijena na svom domaćem tržištu.

Seal U model kompanije BYD, koji se prodaje za 20.500 evra u Kini i 42.000 evra u EU, generiše procijenjenu dobit od 1.300 evra na domaćem tržištu u odnosu na 14.300 evra po automobilu u Evropi, rekao je Rhodium. Čak i nakon 30% tarifa, kompanija poput BYD-a ostvarit će veći profit u EU, dodaje se.

U izvještaju se navodi da će BYD vjerovatno morati da snizi cijene kako bi ispunio svoje ciljeve sticanja većeg tržišnog udjela u EU. Tarifna stopa od 30% bi ipak ostavila dovoljno prostora za to.

„Mnogo veće carine od oko 45%, ili čak 55% za žestoko konkurentne proizvođače kao što je BYD, verovatno bi bile neophodne kako bi izvoz na evropsko tržište bio neprivlačan iz komercijalnih razloga“, navodi se u izveštaju.

 

Istraga o kineskim EV i subvencijama

 

Evropska komisija, izvršna ruka EU, pokrenula je istragu o kineskim električnim vozilima i subvencijama prošle godine, a zvaničnici su rekli da je poplava jeftinih vozila prijetila domaćim proizvođačima.

Prema nekim stručnjacima, podsticaji koji su uspostavljeni u Kini početkom 2010-ih doveli su do porasta broja pokretača i povećanog kapaciteta baterijskih ćelija u zemlji, otvarajući put globalno konkurentnim i pristupačnim električnim vozilima.

Kineski proizvođači električnih vozila već se suočavaju s otporom SAD zbog visokih carina i političkog protivljenja, čineći evropsko tržište važnijim za kompanije poput BYD-a koje teže globalnoj ekspanziji.

Očekuje se da će električna vozila kineskih kompanija činiti 11% tržišta EU 2024. godine i mogla bi dostići 20% do 2027. godine, prema analizi Evropske federacije za transport i životnu sredinu.

Rhodium dodaje da bi Brisel mogao koristiti druga sredstva za zaštitu evropske industrije električnih vozila, kao što je ograničavanje kineskog uvoza iz razloga nacionalne sigurnosti ili povećanje potrošačkih subvencija za vozila proizvedena u EU.

Kineska vlada je osudila istragu o subvencijama EU kao “očigledan protekcionizam”, tvrdeći da su njene kompanije jednostavno konkurentnije od svojih zapadnih kolega.