Pad bitkoina ispod 64.000 dolara doveo je do preko 440 miliona dolara gubitaka za trgovce fjučersima, uz značajne likvidacije na Binance i OKX berzama

 

Nakon što je prošle nedjelje bitkoin probio svoju najveću vrijednost svih vremena iznad 73.000 dolara, danas se desio pad bitkoina ispod 64.000 dolara. Neki trgovci očekuju da će bitkoin u kratkom roku dostići nivo od 55.000 dolara.

Duge opklade na bitkoin samo su nanijele gubitak od 100 miliona dolara, a eter (ETH), Solanin (SOL) i dogecoin (DOGE) kumulativnih 120 miliona dolara u dugim likvidacijama, pokazuju podaci iz Coinglass-a. Podaci pokazuju da se najviše likvidacija dogodilo na Binance sa 212 miliona dolara, a zatim na OKX-u sa 170 miliona dolara.

Ali Martinez, kripto analitičar, nedavno je otkrio značajnu aktivnost „BTC kitova“. Napomenuo je da je ogromnih 21.401 BTC povučeno sa kripto berzi tokom protekle nedjelje da bi se unovčio dobitak od rasta cijena bitkoina.

Uticaj ove aktivnosti „kitova“ postao je posebno izražen u četvrtak, 14. marta, kada je ogromnih 752 miliona dolara vrijedan BTC izvučen sa kripto berzi. To je označilo najveće jednodnevno povlačenje od maja 2023, prema podacima Into The Block.

Osim toga, obim 24-časovne trgovine za bitkoin pao je 15,78% na 51,16 milijardi dolara. Međutim, uprkos nedavnom padu, BTC-ovi mjesečni dobici iznose preko 25%. Posljednji medvjeđi zaokret takođe je katalizovan masivnim likvidacijama.

Prema Metaverse Post-u, makroekonomski faktori takođe igraju ključnu ulogu u formiranju cijena. Ekonomska nestabilnost, inflatorni pritisci i geopolitičke tenzije mogu obeshrabriti investitore da koriste kriptovalute kao primarnu skladište svoje imovine i da u potpunosti pređu na tradicionalne valute i sredstva. Stoga nije iznenađujuće da bi cijena bitkoina mogla pasti i doživeti dalji pritisak na smanjenje sa ovim globalnim okruženjem.

(IT mixer)