Google planira da dublje zagazi u hardverske vode tako što će proizvoditi sopstvene procesore za buduće modele telefona i računara.

Dosadašnji napori Google-a na ovom polju bili su sporadični. Neki modeli Pixel telefona dobro su se pokazali kada se radi integraciji kamera i pratećeg softvera, ali su svi ti telefoni do sada upotrebljavali Qualcomm procesore.

Sada Google želi da se ugleda na Apple, koji je zahvaljujući sopstvenoj A-seriji procesora uspio da izvuče maksimum u iPhone telefonima. Google-ov čip nosi kodno ime Whitechapel i pravi se u saradnji sa Samsung-om. Taj čipset bi trebao da se izrađuje u 5-nanometarkom procesu, a sastojao bi se iz osmojezgarnog ARM procesora, kao i posvećenih resursa za mašinsko učenje i Google Assistant-a.

Google već ima prve radne prototipe ovog procesora, ali će sigurno proći bar još godinu dana prije nego što se on nađe u Pixel telefonima. Drugim riječima, vjerovatno ćemo imati još jednu generaciju Pixel telefona sa Qualcomm procesorima. Takođe, pominje se da će ovi procesori biti pripremljeni i za Chromebook računare, ali će se u njima pojaviti još kasnije.

(TechCrunch)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.