Google je pokrenuo testiranje koncepta profilnih kartica koji omogućuje stvaranje javnog profila koji će biti dostupan svima koji pretražuju Google-ov pretraživač

 

Google testira koncept profilnih kartica, nove opcije koja će korisnicima omogućiti stvaranje njihovog javnog profila koji u Google-u nazivaju „people cards“ i koji će biti dostupan putem pretrage.

U sklopu kartica korisnicima je omogućeno više opcija kao što je vlastita kratka biografija, podaci o zaposlenju, poveznice na profile na društvenim mrežama i servisima koje koriste i drugo. Da bi se stvorila kartica dovoljno je pretražiti frazu „add me to search“ kada je korisnik prijavljen u svoj Google račun.

Postoje obavezna polja koja je potrebno popuniti kao što je ime, zanimanje, lokacija i kratka biografija. Po želji korisnik može dodati i podatke o svom obrazovanju, poveznice na svoju web stranicu, društvene mreže koje koristi, svoju adresu elektronske pošte i broj telefona.

Koliko je objavljivanje vlastitog telefonskog broja pogodno za javnu objavu procijeniti će sam korisnik. Jednom tako ispunjena kartica biće vidljiva svima koji pretražuju tog korisnika putem Google-ovog pretraživača.

Google obećava razne mehanizme koji bi trebali spriječiti eventualnu zloupotrebu kartica korisnika za spam ili krađu podataka. To uključuje ograničenje prema kojem je moguće napraviti samo jednu karticu po korisniku. Za njenu aktivaciju je potrebna autentifikacija putem telefonskog broja.

Cijeli koncept kartica zasad se nalazi u ograničenom testiranju. Trenutno se testira na engleskom jeziku i to isključivo na indijskom tržištu. Kada će opcija stići na ostala tržišta zasad nije poznato.

(Google)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.