Talas negativnih recenzija dosad neviđenih razmjera drastično je srušio prosječnu ocjenu popularne TikTok aplikacije u Google Play Store-u

 

U Google-u su uklonili sa Play Store možda i više od osam miliona negativnih recenzija popularne kineske aplikacije za izradu i dijeljenje kratkih videa TikTok.

Naime, ta se platforma našla pod udarom kritika u toj državi nakon što su na njoj pronađeni videa uznemirujućeg sadržaja. Između ostalog, riječ je bila o prikazivanju i odobravanju porodičnog nasilja, objektifikaciji žena, rasizmu, okrutnosti prema životinjama…

Milioni Indijaca ostavili su negativne recenzije u Google-ovoj trgovini aplikaciji Play Store, a svoje su nezadovojstvo izrazili i na Twitteru uz hashtagove kao što su #BanTikTok, #DeleteTikTok i #BlockTikTok. Ti su hashtagovi zadnje tri sedmice bili zapaženi u Indiji.

Akcija je imala učinka. Prosječna ocjena TikTokove aplikacije pala je sa 4,5 zvjezdica na ispod 1,2 prije nego što se Google umiješao i uklonio sve negativne recenzije. Službeno obrazloženje glasi da su to učinili ne bi li suzbili zloupotrebu u obliku spama.

Nakon toga se prosječna ocjena aplikacije u vlasništvu kompanije Bytedance nešto oporavila, ali ne značajno popela se na 1,6 zvjezdica. Očekuje se njen oporavak pošto sistem prestajane da uračunava obrisane negativne recenzije.

 

Sve je pokrenuo – influencer

 

TikTok u Indiji ima više od 200 miliona registrovanih korisnika. Na svjetskom nivou preuzeta je dosad više od milijardu puta.

Talas kritika zbog neodgovarajuće moderacije sadržaja na TikToku dobio je na zamahu nakon što je uticajni Faizal Siddiqui objavio dokaz o napadu kiselinom, što je kasnije bilo uklonjeno.

Iz TikToka su poručili da im je bezbjednost korisnika na prvom mjestu i da su u uslovima korišćenja i smjernicama jasno naznačili šta ne smatraju prihvatljivim na njihovoj platformi. To uključuje dovođenje drugih u rizične situacije, promovisanje nanošenja fizičkih ozljeda ili nasilja nad ženama.

Naveli su da takav sadržaj redovno uklanjaju i suspenduju korisničke račune na kojima su objavljeni, a po potrebi sarađuju i s nadležnim službama.

Ovo nije prvi put da Googl-e uklanja negativne recenzije iz trgovine Play, ali je najveći dosad.

(9 to 5 Google)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.