Raspberry Pi 4 sa 8 GB koštaće 75 dolara

 

Raspberry Pi fondacija uvijek gleda na načine kako povećati svoje modele većim i boljim, a danas je ostvarila svoju ambiciju Raspberry Pi 4 veličine 8 GB. Pridružuje se liniji od 2 GB i 4 GB i koštaće 75 dolara.

To je u osnovi isti računar na jednoj ploči veličine špila karata kao i njegovi prethodnici, samo s više RAM-a, što DIY projektima daje veći domet i znači da će majstori moći započeti istraživanje više memorijski zahtjevnih aplikacija, poput streaminga. Nekoliko komponenti je pomjereno na ploči kako bi pomogli u opskrbi više el. energije potrebne novom memorijskom paketu, ali sve ostalo u osnovi ostaje isto: puno portova, ARM-ov procesor, WiFi, Bluetooth…

Sa 75 dolara, 8 GB Raspberry Pi 4 je najskuplji Raspberry Pi na tržištu, ali očito dobijate ono što platite. Još u februaru model od 1 GB zamijenjen je verzijom od 2 GB za istu cijenu – model od 8 GB zahtijeva premijum cijenu ne samo zato što je dobio više RAM-a, već zato što je za umetanje tih specifikacija u model veličine dlana potreban čip koji je do prošle godine zapravo još nije ni postjao. U svakom slučaju, ukupna struktura cijena je prilično uravnotežena: model od 2 GB RAM-a košta 35 dolara, 4 GB košta 55 dolara i 8 GB možete kupiti za 75 dolara. Novi model možete nabaviti već danas direktno sa raspberrypi.org.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.