Preko 500 malicioznih Chrome ekstenzija, koje su upotrebljavane za reklame i da bi preusmjerile korisnike na druge web stranice uklonjeno sa Google Web Store-a

 

Nakon dvomjesečne istrage, Google je uklonio više od 500 Chrome ekstenzija sa svoje zvanične Web prodavnice, pošto je utvrdio da se radi o malicioznim komponentama.

Ove ekstenzije su ubacivale maliciozne reklame (malwaretising) u korisničke sesije tokom surfovanja Internetom.
Maliciozni kod se aktivirao pod određenim uslovima i redirektovao je korisnike na specifične sajtove.

U nekim slučajevima, radilo se o affiliate linkovima ka legitimnim sajtovima (kao što su Dell ili BestBuy), ali u većini se radilo o destinacijama koje su sadržavale maliciozne komponente (programe zaražene virusima, sajtove sa malware komponentama, phishing stranice…).

Ova akcija je dio šire operacije za uklanjanje malware-a, koje Google aktivno sprovodi već dvije godine. Broj instalacija ekstenzija koje su sada uklonjene dostigao je više od 1.7 miliona.

Mreže zlonamjernih Chrome ekstenzija postoje već dugo vremena. One obično služe za ubacivanje letigimnih oglasa unutar korisničkih sesija, pri čemu vlasnici ekstenzija ubiraju prihod od prikazivanja i/ili klikova na te oglase.

Do sada su ste trudili da takvi oglasi ne budu nametljivi, kako ne bi izazivali korisnike da ih uklone.

Ono što se u posljednje vrijeme promijenilo je da su ovakve ekstenzije često upotrebljavane da bi preusmjerile korisnike na web stranice, na vrlo grub i iritantan način, što je i nagnalo Google ukloni preko 500 Chrome ekstenzija.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.