Direktor kompanije Facebook Mark Zuckerberg prihvata da globalne poreske reforme znače da će ta društvena mreža možda morati da plaća više poreza u raznim zemljama, piše list Politico pozivajući se na isječke govora koji bi Zuckerberg trebalo da održi u subotu.

Prekogranični poreski propisi trebalo bi da budu izmijenjeni nakon što je 137 država to zatražilo prošli mjesec u pokušaju da se izbjegne novi trgovinski rat zbog globalnog rasta poreza na digitalne usluge, prenosi agencija Hina.

„Prihvatamo da (reforme) možda znače da ćemo morati da platimo više poreza na raznim mjestima“, očekuje se da će Zuckerberg reći u govoru na konferenciji o sigurnosti u Minhenu, navodi Politico.

„Razumijem da postoji frustracija u pogledu toga kako se tehnološke kompanije oporezuju u Evropi. Mi takođe želimo poresku reformu i drago mi je da OECD to razmatra“, prenosi Politico isječke iz planiranog govora.

Kompanijama Amazon, Facebook i Google odgovaraju postojeći propisi jer mogu izvući profit u zemljama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika.

Vladini zvaničnici pristali su da ispregovaraju nova pravila o tome gdje treba plaćati porez i koji udio profita treba oporezivati kada velike digitalne kompanije nisu fizički prisutne na tržištu, saopštila je prošlog mjeseca Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Rastući broj zemalja priprema nacionalne digitalne poreze u nedostatku velikih promjena propisa, uprkos tome što je Vašington zaprijetio odmazdom jer to smatra udarom na velike američke tehnološke kompanije.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.