Google donosi dijeljenje lokacije u stvarnom vremenu izvorno u aplikaciji Maps na Android, iOS i PC

 

Google korisnici mogu podijeliti svoju lokaciju uživo sa svojim kontaktima putem funkcije „Location Sharing option in Maps“ (Dijeljenje lokacije u Maps-u).

Pomoću funkcije Dijeljenje lokacije na Google Maps, možete odabrati ko može pristupiti detaljima vaše lokacije i koliko dugo. Postoji i nekoliko zgodnih dodataka normalnom dijeljenju lokacije uživo u aplikacijama za razmjenu poruka.

Na primjer, sa dijeljenjem lokacije na Google mapama, ljudi s kojima dijelite svoju lokaciju mogu vidjeti napunjenost baterije vašeg uređaja i da li se puni. Takođe možete da podijelite svoje procijenjeno vrijeme dolaska ako navigirate do odredišta.

Prema Google-ovoj stranici podrške o dijeljenju lokacije, ova funkcija radi i kada je istorija lokacija isključena u Maps-u. Funkcija radi skoro na isti način na Android i iOS uređajima prenosi Gadgets 360.

 

Kako omogućiti funkciju?

 

Da počnete dijeliti svoju lokaciju, idite na aplikaciju Google Maps na svom Android uređaju, iPhone-u ili iPadu, dodirnite ikonu profila u gornjem desnom uglu i odaberite Dijeljenje lokacije.

Zatim ćete dobiti opciju da odaberete koliko dugo želite dijeliti svoju lokaciju (možete odabrati da dijelite svoju lokaciju do jednog cijelog dana ili je odlučite dijeliti dok ne isključite Dijeljenje lokacije), zajedno sa listom kontakata sa kojima možete podijeliti svoju lokaciju. Možete dodirnuti profil kontakta i odabrati Podijeli.

Da podijelite svoju lokaciju izvan Google kontakata, možete odabrati Više opcija u meniju Dijeljenje lokacije i podijeliti vezu za svoju lokaciju u stvarnom vremenu putem drugih aplikacija za razmjenu poruka kao što su WhatsApp i iMessage.

Da prestanete dijeliti svoju lokaciju, možete da dodirnete profil osobe s kojom dijelite svoju lokaciju i da odaberete Stop.

Možete podijeliti svoje procijenjeno vrijeme dolaska sa kontaktom dok navigirate do odredišta na Google Maps. Da biste to učinili, otvorite Maps, postavite odredište i pokrenite navigaciju. Zatim dodirnite Još i odaberite Podijeli napredak putovanja da podijelite svoju rutu s kontaktom. Dijeljenje lokacije se automatski zaustavlja kada stignete na odredište ili kada zaustavite navigaciju.

(IT mixer)