Startap za kripto-rudarenje GRIID potpisao je ugovor s Intelom za ASIC Bonanza Mine čipove

 

Nakon što je vijest o navodnom ulasku Intela među proizvođače ASIC čipova za kripto-rudarenje snažno odjeknula u javnosti, tek sada je napokon potvrđeno da zaista započinje s proizvodnjom.

Startap za kripto-rudarenje GRIID, potvrdio je da je s Intelom potpisao četverogodišnji ugovor za izradu ultra-niskonaponskih i energetski efikasnih ASIC čipova pod nazivom Bonanza Mine, odnosno BMZ2 koji će se koristiti u njegovim farmama za kopanje bitkoina.

To znači da Intel definitivno ulazi na tržište kripto-rudarenja svojim ASIC čipovima za „kopanje“ bitkoina.

Bitkoin se obično rudari ASIC čipovima, koji su zapravo specijalizovani procesori posebno dizajnirani za izvršavanje jedne vrste radnog opterećenja.

ASIC-ovi daju prednost efikasnosti i performansama u odnosu na složenije vrste čipova, poput CPU-ova i GPU-ova, koji mogu obavljati isti zadatak. Kao rezultat toga, većina rudarenja bitkoina odvija se na ASIC-ovima.

Intelovi ASIC-ovi će navodno imati prednost pred konkurencijom u pogledu energetske efikasnosti.

To je u posljednje vrijeme od velike važnosti kripto-rudarima, a možda malo primiri i kritičare koji u kriptor udarenju najveću negativnost vide zbog enormne potrošnje energije. Zbog toga su u nekim dijelovima svijeta najavljene i nove zakonske regulative, a razmatraju se i zabrane tih djelatnosti.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.