Tehnološki napredak je donio nove tačke s kojih povrće i voće može da se bere i okopava, a u tome su posljednjih godina pomogle i autonomne mašine.

Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove sprave mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim farmama.

U prošlim vijekovima žetva je podrazumijevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usjevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata.

Naučna i inženjerska otkrića su u posljednjih dvjesta godina bitno olakšala i izmijenila taj proces, a mehanizacija je umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Upravo zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mjesta zamijeniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

GRoW je novi robot ovog tipa, a posao mu je da krstari staklenikom, skenira povrće i bira plodove koji su zreli za berbu. Kontroliše se preko posebne aplikacije koja se instalira na pametni telefon, pa farmer može da podešava detalje o tome koji su plodovi za branje i gdje bi robot trebalo da napravi rez da bi ubrao povrće. Život sve više liči na naučnu fantastiku, piše PC Press.