Meta je prodala pretraživač animiranih gifova Giphy Shutterstock-u za 53 miliona dolara

 

Meta je kupila Giphy u maju 2020. godine. Tada je kupovina nezvanično procijenjena na oko 400 miliona dolara. Kompanija se nadala da će kupovina poboljšati pronalaženje GIF-ova i naljepnica u Instagram-ovim pričama i direktnim porukama.

Regulatorna agencija za konkurenciju i tržišta Velike Britanije (CMA) naložila je kompaniji da proda aplikaciju Giphy nakon što je izgubila bitku na Žalbenom sudu za konkurenciju.

CMA je zaključila da bi akvizicija Giphy-ja od strane kompanije Meta smanjila konkurenciju između platformi društvenih mreža. Veliki gubitak novca uloženog u Giphy neće nužno da ošteti posao Mete.

Giphy je sad postao vlasništvo Shutterstock-a za daleko manje novca – 53 miliona dolara. Shutterstock bi mogao da se odluči da naplaćuje GIF-ove, što bi svakako bilo nepopularno.

Giphy je glavni kanal za distribuciju GIF-ova na mreže kao što su Snapchat, TikTok i Twitter.

Prema ugovoru između kompanija, Metine platforme Facebook, Instagram i WhatsApp i dalje će moći da pristupe Giphy-jevom sadržaju.

„GIF-ovi su izašli iz mode kao sadržajna forma, a mlađi korisnici posebno opisuju gifove kao for boomers i cringe“ , izjavili su iz kompanije Meta, kao da se tješe gubitkom Giphy-ja.

S druge strane iz Shutterstock-a su uzbuđeni što će kupiti pretraživač Giphy.

Biblioteku Giphy podstiču individualni umjetnici, koji doprinose originalnom sadržaju, i kompanije kao što su Disney i Netflix – osiguravajući stalnu ponudu aktuelnog sadržaja koji se može ubaciti u svakodnevne razgovore i kao takve dijeliti putem društvenih medija.

(IT mixer)