Samsung je godinama bio glavni igrač u svijetu proizvodnje televizora. Južnokorejski tehnološki gigant dugo je favorizirao vlastite QLED panele, koji su jeftiniji i po kvalitetu uporediviji s LCD panelima. Međutim, od 2015. godine kompanija nije proizvodila nijedan OLED televizor. To je zato što Samsung mnogo ulaže u microLED tehnologiju, za koju se vjeruje da pruža superioran kvalitet slike u poređenju s OLED-om, ali je i dalje nevjerovatno skupa i dostupna je samo u najvećim dijagonalama.

Čini se da Samsung sada želi da kupi malo vremena za svoju microLED tehnologiju da sazrije, jer je kompanija sklopila dogovor sa svojim južnokorejskim susjedom, LG-jem. Kako prenosi Reuters, Samsung i LG su se dogovorili da će LG isporučiti dva miliona vrhunskih OLED panela od 77 i 83 inča 2024., tri miliona 2025. i pet miliona u 2026. godini. Trenutno je LG odgovoran za polovinu OLED TV-a tržište sa Sonyjem zaostajanjem od 26%. Vrijedi napomenuti da Sony svoje OLED panele također nabavlja od LG-a.

Razlog zašto je Samsung odlučio da uzdrma svoju strategiju može se pripisati konkurenciji sa kojom se suočavaju u LCD segmentu kineskih proizvođača, kao i njihovim ne tako sjajnim prvim kvartalom 2023. godine.