Avatari za Teams oživljavaju sastanke personalizovanim izrazom dok Mesh omogućava impresivna iskustva koja se integrišu u Microsoft Teams

 

Na svojoj konferenciji Build Developer ove nedjelje, Microsoft je predstavio aspekte svoje vizije „metaverzuma“ na radnom mjestu, uz objavljivanje avatara za Teams i privatne preglede svojih Mesh alata mješovite stvarnosti.

Microsoft je predstavio svoj Mesh koncept još 2021. godine, obećavajući niz alata i funkcija, uključujući razvojnu platformu za pravljenje aplikacija mješovite stvarnosti, aplikaciju za virtuelnu saradnju i avatare za Teams.

Microsoft je sad preduzeo nekoliko koraka ka realizaciji svoje metaverzalne vizije oko impresivnih sastanaka.

Avatari za Microsoft Teams postaju dostupni u fazama. Biće dostupni korisnicima Microsoft 365 Enterprise E3, Microsoft 365 Enterprise E5, Microsoft 365 Business Standard, Microsoft 365 Business Premium, Teams Premium.

Avatari za Teams će biti opšte dostupni na desktop Teams klijentu za PC i Mac.

„Avatari za Teams nude alternativu trenutnoj binarnoj opciji video zapisa ili bez videa na timskim sastancima“, rekla je Lori Crav, direktor marketinga za „Modern Work“ u Microsoftu u blog postu.

„Prilagodljivi avatari i reakcije daju vam preko potrebnu pauzu za kameru dok pokazujete kolegama da ste prisutni – podstičući angažovanje, saradnju i zabavu“, dodala je Lori.

Uprkos nedavnim otpuštanjima u Microsoftu, najave o Microsoft Mesh-u i avatarima za timove pokazuju da Microsoft i dalje radi na pružanju zanimljivijih i impresivnijih iskustava za Microsoft 365 korisnike.

 

Šta donose avatari u Teams?

 

Za razliku od avatara koji prate kretanje web kamere korisnika, kao što su oni dostupni na rivalskim video platformama, uključujući Zoom, pokreti avatara Teams-a se generišu iz unapred napravljenih animacija. Ovo ograničava izraze avatara.

Drugi problem je da dok su animacije kao što su talas, palac gore i animacija srca vezane za postojeće emotikone „reakcije“ u timovima, druge su dostupne kroz poseban meni avatara. Kao rezultat toga, nekim animacijama se ne može pristupiti kada se koriste druge funkcije Teams-a – lista učesnika, funkcionalnost predvorja, ćaskanje na sastancima i deljenje ekrana.

Ovo stvara nepovezano iskustvo koje više odvlači pažnju korisnika nego što ih angažuje.

Većina kompanija tek treba da se uhvati u koštac sa izazovima koje postavljaju avatari i impresivne tehnologije.

Da li će avatari zaposlenih morati da odgovaraju njihovom stvarnom fizičkom izgledu? Da li se neke animacije/gestovi smatraju neprikladnim za određene radne aktivnosti (na primer, plesne animacije)?

Neke kompanije mogu jednostavno da onemoguće avatare za timove.

Na ovom linku možete da pogledate uputstva kako da postavite avatare za Microsoft Teams.

 

Ažuriranje za Mesh unutar Teams-a

 

Microsoft je takođe predstavio ažuriranje za Mesh imerzivna iskustva unutar Teams-a. Ova funkcija, sada u privatnom pregledu, pruža 3D virtuelni prostor za sastanke kolega i može joj se pristupiti putem računara, kao i sa VR headset-om.

U ovim „impresivnim prostorima“, korisnici Teams-a mogu prići učesnicima da razgovaraju, a prostorni zvuk omogućava korisnicima da „iskuse zvuk kao što biste to učinili u ličnom okruženju.

Microsoft takođe čini platformu za razvoj Mesh dostupnom u privatnom pregledu, tako da programeri mogu da grade prilagođene impresivne prostore prilagođene različitim scenarijima saradnje na radnom mjestu kao što su društvena okupljanja, prijem zaposlenih ili gradske vijećnice.

Microsoft Mesh je osnovna platforma postavljena da pokreće ova i buduća iskustva u Microsoftovom ekosistemu.

Dizajnirajući Mesh kao platformu, Microsoft je pozicioniran da isporuči zajednički, osnovni skup mogućnosti, koje se zatim mogu prilagoditi i priključiti na različite aplikacije i usluge. Avatari za Microsoft Teams su prvi takav poduhvat, ali Microsoft je već nagovijestio integraciju u Microsoft Whiteboard u prethodnim blog postovima i najavama.

Mesh može da ugosti velike događaje preslikavanjem sadržaja i iskustva u niz manjih grupa, tako da polaznici mogu imati zajedničko iskustvo u jednom okruženju.

Mesh-ovi alati za produkciju događaja omogućavaju organizatorima da orkestriraju iskustvo u realnom vremenu olakšavajući prezentacije, transportujući korisnike unutar okruženja i pokrećući sadržaj i animacije. Uz ove mogućnosti, možete isporučiti interne korporativne događaje, interaktivno učenje, uključivanje novih zaposlenika, simulacije proizvoda i izložbe, obilaske s vodičem i još mnogo toga.

(IT mixer)