Šta do sada znamo o nastavku Grand Theft Auto franšize – GTA 6 igrici

 

Grand Theft Auto (GTA) je jedna od najpopularnijih gejming franšiza na globalnom nivou, a GTA V je trenutno aktuelna iteracija koja je objavljena 2013. Međutim, dok milioni širom svijeta još uvijek igraju igru, ona je počela da pokazuje svoju starost. Imajući to u vidu, Rockstar Games je objavio da je počeo raditi na svojoj sljedećoj verziji. Kompanija je potvrdila da je počela raditi na GTA 6 još u februaru ove godine i navela da će više detalja o igrici uslijediti kasnije. Dok čekamo da gigant za razvoj igara otkrije više informacija, evo svega što znamo o nadolazećoj igri.

 

Kada će izaći GTA 6?

 

Rockstar Games je samo najavio da je započeo razvojni ciklus za sljedeću GTA igru, ali tek treba da objavi tačan vremenski okvir lansiranja. Prema istraživačkom analitičaru Dougu Creutzu iz Cowen-a, GTA 6 će vjerovatno izaći u 24. fiskalnoj godini, a datum izlaska je između aprila 2023. i marta 2024. Međutim, izvor informacija Tom Henderson vjeruje da će igra biti objavljena negdje u 2025. godini.

Prijava SEC-a od strane roditelja Rockstar Gamesa, Take-Two Interactive, otkriva da brend traži veliko povećanje budžeta za reklamiranje za 24. fiskalnu godinu, koji bi se mogao koristiti za GTA 6. Međutim, studio je kasnije izašao sa objavom da je povećanje budžeta bilo za igre trećih strana koje su razvili partnerski studiji, a ne interni studio kao što je Rockstar.

Kompanija je unaprijed odbacila ove navode, a brojni izvještaji tvrde da kompanija jednostavno pokušava zadržati trenutni status neko vrijeme. Međutim, sve glasine upućuju na izdanje 2024. ili 2025., što znači da ćete morati pričekati neko vrijeme prije nego što se dočepate igre.

GTA 5 (Foto: Rockstar Games)
GTA 5 (Foto: Rockstar Games)

GTA 6 – podržane platforme

 

Očekuje se da će GTA 6, baš kao i njegov prethodnik, biti dostupan i na konzolama i na PC-u. Kompanija će navodno prvo objaviti igru ​​za PlayStation 5 (PS5) i Xbox Series X | S, nakon čega slijedi izdanje za konzole starije generacije, uključujući PlayStation 4 (PS4) i Xbox One konzole.

 

Hoće li GTA 6 igra biti dostupna na PC računarima?

 

Rockstar je imao istoriju odgađanja PC lansiranja svojih igara, i očekujemo da će pružiti sličan tretman za GTA 6. Podsjetimo, Rockstaru je trebalo godinu i po da objavi GTA 5 verziju za računar. Nadamo se da će kompanija smanjiti vremenski jaz, ali ga neće u potpunosti ukloniti. Dakle, ako očekujete PC verziju igre, možda ćete morati još malo pričekati.

GTA Online
GTA Online (Foto: Rockstar Games)

 

GTA 6 mobilna verzija?

 

Više GTA igara je dostupno na mobilnoj platformi, uključujući GTA Vice City, III i San Andreas, da spomenemo samo neke. Kompanija tek treba da izda mobilnu verziju GTA V, ali igra se i dalje može igrati na pametnim telefonima putem servisa za striming kao što je Steam Link. Za sada je vrlo rano reći da li će GTA 6 biti objavljen na Androidu ili iOS-u. Međutim, igra će se moći igrati na mobilnim uređajima koji koriste usluge igranja u oblaku.

 

GTA 6: Priča

 

Rockstar Games nije otkrio ništa u vezi sa pričom nadolazeće GTA 6 igre. Međutim, glasine nisu prestale, navodeći da će igra nastaviti višestruke stilove igranja protagonista GTA 5.

Prema izvještaju Matheusvictorbr-a, GTA 6 će ugostiti dva protagonista koji će biti razdvojeni u prologu igre, smještenom u 2003., nakon što su im roditelji ubijeni. U izvještaju se dalje navodi da će igra sadržavati destruktivna okruženja i adaptivnu mapu koja se mijenja kroz priču i kroz vrijeme.

Više izvještaja sugeriše da će se GTA 6 podijeliti na dva vremenska perioda. Prvo poluvrijeme bit će domaćin 1985. godine, gdje ćemo moći vidjeti početak rođenja naših protagonista. Drugo poluvrijeme će biti smješteno u moderno vrijeme. To će na kraju dovesti do toga da se i brat i sestra okupe zajedno. glavna porodična misija.

S obzirom da se igra vraća u Vice City nakon dužeg vremena, očekujemo da će prolog učiniti nešto s klasičnim kultnim likom, Tommyjem Vercettijem.

GTA 5
(Foto: Rockstar Games)

GTA 6: vrijeme radnje?

 

Prema Matheusvictorbr-u, igra će početi s prologom smještenim u 2003. Nakon što se prolog završi, igra će se prebaciti na moderno okruženje, prethodeći čak i vremenskoj liniji GTA 5. Odvojeno curenje od strane Onion00048 navodi da ćemo Liberty City vidjeti i u prologu i u epilogu. On također spominje da će igra biti podijeljena na dva vremenska perioda, pri čemu će se prvo poluvrijeme odigrati 1985. godine, a drugo poluvrijeme u današnje vrijeme.

Štaviše, Kotaku izvještava da će igra početi s izdanjem umjerene veličine. Nakon toga će se vremenom proširivati ​​redovnim apdejtima. Izvor Tez2 tvrdi da će GTA 6 pratiti sistem poglavlja, koji bi mogao obuhvatiti više vremenskih linija. Ovi vremenski okviri će biti objavljeni s novim ažuriranjima u zakazanim intervalima.

 

GTA 6: podešavanje lokacije

 

Rockstar je jednom spomenuo svoj ambiciozni plan da sve svoje gradove stavi u jednu mega-igru, što bismo mogli vidjeti u GTA 6. Štaviše, nedavni izvještaj Matheusvictorbr-a navodi da će igra dobiti i novi grad baziran na Čikagu.

Ranije glasine sugerišu da će nas igra vidjeti kako se vraćamo u Vice City, iako u modernoj verziji. Iste te glasine sugerišu da ćemo upoznati mnogo povratnih poziva originalnom Vice Cityju, a mapa GTA 6 će se vremenom proširivati, moguće kroz DLC ili apdejte uživo.

GTA 5
GTA 5 (foto: Rockstar Games)

GTA 6: mape

 

Internet je trenutno pun curenja informacija o GTA 6 mapama i neće biti iznenađujuće ako se ispostavi da su sve lažne, s obzirom da je Rockstar Games upravo počeo raditi na igrici sljedeće generacije. Međutim, iz trenutnih curenja informacija možemo zaključiti da će karta igre biti relativno veća od GTA 5, koja se sastoji od niza gradova, ali se istovremeno uglavnom fokusira na Vice City.

GTA Online je glavni dio GTA 5, a kompanija nastavlja sa dodavanjem novih aktivnosti, sadržaja i događaja u igru. S obzirom na to da su i GTA 4 i GTA 5 imali online servere, čini se pozitivnim da ćemo vidjeti online iskustvo i za GTA 6.

 

Hoće li to biti prva GTA igra u kojoj se pojavljuje ženski protagonist?

 

Prema curenju koje je objavio Matheusvictorbr, priča će pratiti brata i sestru koji su razdvojeni u djetinjstvu nakon što su im roditelji umrli. Ako se ispostavi da je ovo curenje istinito, to će biti prvi put da ćemo vidjeti žensku protagonistkinju u serji.

GTA Online GTA 5 (Foto: Rockstar Games)
GTA Online (Foto: Rockstar Games)

Dr Dre producira pjesme za GTA 6

 

Tokom podcast intervjua za Rolling Stone Music Now u oktobru prošle godine, reper Snoop Dogg je prokomentarisao da se Dr Dre vratio u studio i miksa pjesme za nadolazeću GTA igru. Ako je vjerovati glasinama, ovo neće biti prvi put da ćemo vidjeti kako Dr Dre dijeli svoje talente u GTA igrici.

 

(ITmixer / MySmartPrice)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.