Rockstar sada ‘sagledava druge mogućnosti’

 

Rockstar je potvrdio da je razlog zašto Grand Theft Auto IV (GTA IV) više nije dostupan za kupovinu od Steam-a njegovo oslanjanje na platformu Games for Windows Live (GFWL) za koju Microsoft kaže da „više ne podržava.“ Iako ljudi koji već posjeduju igru na Steamu mogu i dalje igrati, dugme „Dodaj u košaricu“ iz igre je nestao sa njegove Steam stranice, sprečavajući korisnike da kupuju novu kopiju.

„Grand Theft Auto IV prvobitno je kreiran za platformu Games For Windows Live“, rekao je portparol kompanije Rockstar za Verge. „S obzirom da Microsoft više ne podržava igre za Windows Live, više nije moguće generisati dodatne ključeve potrebne za nastavak prodaje trenutne verzije igre. Gledamo druge mogućnosti distribucije GTA IV za PC i podijelit ćemo više informacija čim budemo mogli. “

Pročitajte još:

 

Problemi GTA IV sa Games for Windows Live datiraju još od 2013. godine

 

Upotreba platforme Games for Windows Live od strane GTA IV već neko vreme izaziva probleme. Microsoft je započeo s ukidanjem svoje platforme za igranje na PC-u 2013. zatvaranjem prodavaonice Games for Windows Live, ali Rockstar nikada nije u potpunosti popravio uslugu iz svoje igre. Iako je igra nastavila s radom, na stranici parne zajednice u igri postoji više postova na forumu i vodiči koji objašnjavaju kako prevladati štucanje koje je stvorila situacija.

Rockstar nije prva kompanija koja je morala izdvojiti GFWL iz jedne od svojih igara, ali većina drugih kompanija pokrenula je taj postupak 2013. kada je postalo jasno da Microsoft napušta servis. Igre Batman: Arkham učinile su to iste godine zajedno sa BioShockom 2, dok je Bandai Namco igračima Dark Soulsa dopustio da prenose svoje likove i spreme podatke u Steam kao dio svog procesa u 2014. godini.

Prije nego što je Rockstar potvrdio da je Games for Windows Live kriv za nestanak GTA IV iz Steam-a, bilo je zabavnih nagađanja zašto se to dogodilo. PC Gamer napomenuo je da su možda mogli kriviti istekle ugovore o licenciranju pjesama (prouzrokovali su sličan problem i Vice Viceu 2012. godine), dok su drugi pretpostavili da bi se Rockstar mogao pripremiti za prodaju igre isključivo preko vlastitog launcher-a.

(TheVerge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.