HMD Global, dom Nokia telefona, previše se rastegnuo pokušavajući da lansira telefone u svim cjenovnim razredima, tako da je napravio težak izbor da se povuče iz trke za vodeće (flegšip) modele. „Izrada telefona od 800 dolara za nas trenutno nema smisla“, rekao je Adam Ferguson, globalni šef marketinga proizvoda HMD-a, u intervjuu za Android Authority.

Nokia 9 PureView lansiran je 2019. godine i bio je to pokušaj da se brend vrati na tržište premium telefona sa kamerom kojim je nekada vladao. Nažalost, novi PureView nije naišao na dobar prijem i glasine o nastavku su uvijek praćene novim glasinama o kašnjenjima. Nijedan Nokia flegšip model nije došao od PureView-a i nijedan neće doći u doglednoj budućnosti.

HMD će se za sada fokusirati na svoju osnovnu djelatnost – pametne telefone početnog i srednjeg ranga, kao i telefone sa funkcijama. Želi da Nokia telefoni budu poznati kao uređaji koji traju nekoliko godina upotrebe, imaju višednevno trajanje baterije i imaju pristupačnu cijenu.

Nova strategija radi, kompanija je nedavno proslavila prvu punu godinu operativnog profita. U stvari, bio je profitabilan od Q3 2021, a Q4 2021 je bio najprofitabilniji kvartal u kratkoj istoriji kompanije.

 

Borba u flegšip segmentu nije ni malo laka u vrijeme nestašice silicijuma

 

HMD ima planove kako da raste – želi biti lider na tržištu pre-paid pametnih telefona u SAD-u do kraja ove godine. Drugi potez je podjela usluga u posebnu diviziju koja će se fokusirati na poslovne korisnike (npr. IoT roaming podataka i upravljanje SIM-om).

Odatle će polako graditi svoje poslovanje na načine koji imaju smisla i koji podržavaju osnovnu djelatnost. Možda će jednog dana to uključivati ​​prestižni vodeći model, ali možda i ne.

Nije teško shvatiti zašto je HMD napravio taj izbor. Nekada moćni HTC još uvijek pokazuje znakove života s povremenim izdanjima, ali prošle su godine otkako smo vidjeli novi vodeći HTC. LG je pokušavao godinama, ali je na kraju bacio peškir i potpuno prestao da proizvodi telefone. Sony još uvijek proizvodi telefone, ali u ovom trenutku oni više liče na dodatnu opremu za Sony kamere bez ogledala nego kao nezavisan uređaj.

Pokušaj da se takmiči u vodećem segmentu je težak, posebno za manje kompanije koje teže obezbeđuju važne komponente u vremenima nestašice silicijuma. Možda je zadržavanje tržišta na ulaznom i srednjem nivou zaista održiviji put. U svakom slučaju, želimo sreću HMD-u jer se broj brendova pametnih telefona koje korisnici mogu birati prilično smanjio u posljednje vrijeme. A ulazak na tržište je težak – samo pitajte Onward Mobility, koji je proveo nekoliko godina pokušavajući da oživi BlackBerry brend, bezuspješno.

(GSMarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.