Kineski proizvođač kreirao je matičnu ploču, koja implementira i sada staru DDR4 memoriju, kao i najnoviji DDR5 memorijski standard.

 

Kompanija Onda, je na Onda 610M+ matičnu ploču ubacila dva DIMM slota, od kojih jedan prihvata DDR4 RAM, dok drugi ima drugačiji izrez i namijenjen je DDR5 modulima. Dva DIMM-a su različito obojena – crni je za DDR5 RAM, dok je drugi namijenjen DDR4 memoriji.

Pročitajte još: Intel procesori 13. i 14. generacije u najavi

Iako imaju isti broj pinova (po 288), razlika između dva memorijska standarda je u tome što imaju drugačije ključeve za module, tako da nisu kompatibilni sa istim DIMM slotovima.

Integrated Memory Controller (IMC) na Intelovim Alder Lake procesorima 12. generacije podržava i DDR4 i DDR5 memoriju, pa i prateći slot za LGA1700 600 čipset stiže u dvije različite verzije.

Neke od ovih ploča imaju podršku za DDR5 RAM naredne generacije, dok druge podržavaju samo DDR4 module. Kompanija Onda je sada među prvima predstavila matičnu ploču koja podržava oba memorijska standarda.

(b92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.