Intel-ovi procesori za desktop računare Raptor Lake mogli bi se pojaviti na tržištu za nešto više od šest mjeseci i sve veću su izgledi da će ovi čipovi obezbijediti snažno povećanje performansi.

 

Jače performanse

 

Meteor Lake sljedeće generacije mogao bi da se pojavi na izmaku 13. generacije kako bi izvršio veći pritisak na AMD-ove Ryzen procesore. Dolazak procesora Raptor Lake će biti verovatno krajem trećeg kvartala 2022. godine, što verovatno znači septembar.

Zahvaljujući Moore-ovom zakonu, vjeruje se da će Meteor Lake biti predstavljen za manje od godinu dana nakon Raptor Lake-a, to verovatno znači avgust 2023.godine.

Ovo predviđanje je za desktop modele Raptor Lake, sa mobilnim procesorima koji će debitovati u laptopovima u četvrtom kvartalu.

Sve su veći izgledi da ćemo Raptor Lake videti sa povećanjem performansi u jednoj niti za 8 odsto do 15 odsto u poređenju sa Alder Lake-om, što je pohvalno povećanje i optimističnije zvuči od Intel-ove nedavne i nejasnije tvrdnje do povećanje biti „do“ dvocifreno.

U radnim opterećenjima sa više niti, navodno možemo očekivati veći porast performansi od 30 odsto do 40 odsto.

U cjelini, ovo zvuči prilično impresivno za ono što je samo jednostavno osvježavanje Alder Lake-a, bez velikih promjena u formuli. Već znamo da Intel planira da poveća efikasnost jezgara sa vodećim Raptor Lake čipom i da ih udvostruči na 16, ali jezgra performansi će ostati sa konfiguracijom od 8.

 

AMD pod ozbiljnim pritiskom

Takođe, prema tvrdnjama AMD je pojačao svoje namjere predstojećim lansiranjem Zen 4 sledeće generacije u nastojanju da izbaci Ryzen procesore u trećem kvartalu. Ovo bi mogla biti reakcija na vijest da bi Raptor Lake mogao doći u trećem kvartalu i da AMD možda ima za cilj da ukrade Intel-ovu senzaciju.

Međutim, ako je tačno da bi Raptor Lake trebalo da bude u septembru, a Meteor Lake bi mogao da uslijedi u ljeto 2023. godine, prelazak na 7nm, i pružajući skoro isto toliko dobar podsticaj kao Raptor Lake, čak i ako se 14.generacija navodno se više fokusira na mobilne procesore. Tada će AMD ozbiljno morati da odgovori na takav tempo razvoja.

Dok je Ryzen u novije vrijeme vladao centralnim procesorom za desktop računare, Alder Lake je uhvatio zamah od kada je lansiran i izgleda da AMD zaista ne želi da popusti pritisku.

(PCpress / TechRadar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.